Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Blundel tészta


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


1 kg liszt,
5 dl tej,
10 dkg cukor,
50 dkg vaj,
5 dkg élesztő,
csipet só,
2 tojás sárgája,
2 vaníliáscukor.

Elkészítés:


50 dkg vajból, 20 dkg liszttel vajalapot gyúrunk. ( A lisztet az 1kg-ból vegyük el!!!)
Éppencsak egyneművé dolgozzuk,kb 20 %-át a dagasztóba tesszük, a többit folliába csomagoljuk és hűtjük.
Ezzel a 20% vajalappal, és a többi hozzávalóval sima tésztát dagasztunk.Kézzel jól átgyúrjuk, tetejére keresztet vágunk, és letakarva 20 percet pihentetjük.
A tésztát négyszögletesre formázzuk, a közepét vastara hagyva, a sarkainál kifelé nyútsuk meg a tésztát. (úgy néz ki, mint egy virágszirom).
Helyezzük a közepébe a vajalapot és csomagoljuk be a tésztával.
A sodrófával ütögessük középről kifelé a vajas részt, majd kezdjük nyújtani, igyekezzünk sarkosak maradni.
Elkezdjük a hajtogatást.
Először szimplán hajtjuk (jobbról ballra egymásra hajtjuk).
Forgassuk el 90fokkal, és ismét nyújtsuk ki. Most duplán hajtogatjuk.
A tésztát a közepéig hajtjuk jobbról is, és balról is, mint egy könyv. Ezután hajsuk félbe, forgassuk el 90 fokkal és hűtőben pihentessük 20 percet.
Ismét kinyújtjuk, szimplán hajtjuk, elforgatjuk 90 fokkal és újabb 20 perc pihenő a hűtőben.
Ezután készíthetjük a kakaós csigát, túrós batyut meggyes táskát....stb.

Trükkök, tippek, praktikák:


A vajalap készítésénél fontos, hogy géppel csak addig keverjük, míg össze nem áll!!! Nem szabad tovább keverni!!

Blundel tészta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Házi ropogós kenyér
Házi ropogós kenyér

A száraz hozzávalókat összekeverem, majd hozzáadom a vizet, mindezt jól elkeverem (inkább lágy ragadós, mintsem gyúrható tésztát kapunk), majd 12 órát pihenni hagyjuk (én este össz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Vajas kifli
Vajas kifli

Dagasztom a langyos tejben felfuttatott élesztővel , kelni hagyom. 6 részre osztom. Formázom, lekenem tojással. megint kelni hagyom,megszórom sóval, sütőben sütöm. Formázási tipp:...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Hagyományos német parasztkenyér
Hagyományos német parasztkenyér

42.5 g friss élesztő 9.5 dl meleg víz 2 evőkanál cukor 4 csésze búzaliszt 8 csésze fehér rozsliszt 4 csésze búzaliszt 2 evőkanál só 1 teáskanál cukor 2 csésze meleg...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Gyors pizzás csiga II.
Gyors pizzás csiga II.

A leveles tésztát 2 részre vágjuk, és egyesével nagyon vékonyra nyújtjuk. A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, apróra vágjuk, majd összeforraljuk a többi zöldséggel és a fűs...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk