1 kg liszt,
5 dl tej,
10 dkg cukor,
50 dkg vaj,
5 dkg élesztő,
csipet só,
2 tojás sárgája,
2 vaníliáscukor.
50 dkg vajból, 20 dkg liszttel vajalapot gyúrunk. ( A lisztet az 1kg-ból vegyük el!!!)
Éppencsak egyneművé dolgozzuk,kb 20 %-át a dagasztóba tesszük, a többit folliába csomagoljuk és hűtjük.
Ezzel a 20% vajalappal, és a többi hozzávalóval sima tésztát dagasztunk.Kézzel jól átgyúrjuk, tetejére keresztet vágunk, és letakarva 20 percet pihentetjük.
A tésztát négyszögletesre formázzuk, a közepét vastara hagyva, a sarkainál kifelé nyútsuk meg a tésztát. (úgy néz ki, mint egy virágszirom).
Helyezzük a közepébe a vajalapot és csomagoljuk be a tésztával.
A sodrófával ütögessük középről kifelé a vajas részt, majd kezdjük nyújtani, igyekezzünk sarkosak maradni.
Elkezdjük a hajtogatást.
Először szimplán hajtjuk (jobbról ballra egymásra hajtjuk).
Forgassuk el 90fokkal, és ismét nyújtsuk ki. Most duplán hajtogatjuk.
A tésztát a közepéig hajtjuk jobbról is, és balról is, mint egy könyv. Ezután hajsuk félbe, forgassuk el 90 fokkal és hűtőben pihentessük 20 percet.
Ismét kinyújtjuk, szimplán hajtjuk, elforgatjuk 90 fokkal és újabb 20 perc pihenő a hűtőben.
Ezután készíthetjük a kakaós csigát, túrós batyut meggyes táskát....stb.
A vajalap készítésénél fontos, hogy géppel csak addig keverjük, míg össze nem áll!!! Nem szabad tovább keverni!!
Kimérjük a lisztet, és a többi hozzávalóval együtt a kenyérsütő gépbe rakjuk. (Én mindig a lisztet teszem alulra, rá az élesztőt, cukrot, sót, margarint és végül a vizet.) Elindít...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet, a langyos vízben elkevert porélesztővel, a sóval, olajjal összegyúrom. majd egy órát kelesztem, a kenyérsütő formát kivajazom és a kenyértésztát formázás után a formába...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítése: Az élesztőt a cukorral és a kézmeleg vízben felfuttattam, amíg a folyamat zajlott, addig kimértem és összekevertem a szárazanyagokat. Hozzáöntöttem az élesztős ke...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű