Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Blundel tészta


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


1 kg liszt,
5 dl tej,
10 dkg cukor,
50 dkg vaj,
5 dkg élesztő,
csipet só,
2 tojás sárgája,
2 vaníliáscukor.

Elkészítés:


50 dkg vajból, 20 dkg liszttel vajalapot gyúrunk. ( A lisztet az 1kg-ból vegyük el!!!)
Éppencsak egyneművé dolgozzuk,kb 20 %-át a dagasztóba tesszük, a többit folliába csomagoljuk és hűtjük.
Ezzel a 20% vajalappal, és a többi hozzávalóval sima tésztát dagasztunk.Kézzel jól átgyúrjuk, tetejére keresztet vágunk, és letakarva 20 percet pihentetjük.
A tésztát négyszögletesre formázzuk, a közepét vastara hagyva, a sarkainál kifelé nyútsuk meg a tésztát. (úgy néz ki, mint egy virágszirom).
Helyezzük a közepébe a vajalapot és csomagoljuk be a tésztával.
A sodrófával ütögessük középről kifelé a vajas részt, majd kezdjük nyújtani, igyekezzünk sarkosak maradni.
Elkezdjük a hajtogatást.
Először szimplán hajtjuk (jobbról ballra egymásra hajtjuk).
Forgassuk el 90fokkal, és ismét nyújtsuk ki. Most duplán hajtogatjuk.
A tésztát a közepéig hajtjuk jobbról is, és balról is, mint egy könyv. Ezután hajsuk félbe, forgassuk el 90 fokkal és hűtőben pihentessük 20 percet.
Ismét kinyújtjuk, szimplán hajtjuk, elforgatjuk 90 fokkal és újabb 20 perc pihenő a hűtőben.
Ezután készíthetjük a kakaós csigát, túrós batyut meggyes táskát....stb.

Trükkök, tippek, praktikák:


A vajalap készítésénél fontos, hogy géppel csak addig keverjük, míg össze nem áll!!! Nem szabad tovább keverni!!

Blundel tészta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Ildikó
Limara fahéjas kiflije
Avatar Kriszti Puskás Kedvelnék
Limara fahéjas kiflije

A tejet meglangyosítjuk és egy teáskanál cukorral elkeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Pár percig hagyjuk, míg az élesztő felfut. Addig a dagasztógép (vagy kenyérsütőgép)...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Írta: brigz
Turbó kifli sós változatban
Turbó kifli sós változatban

Az élesztőt és a cukrot elkeverjük a langyos tejben. Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, az olajat, a vizet és az élesztős tejet. Könnyű, lágy tésztát dagasztunk, amit kelesztőtá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Cskbm naka
Zabos pizza:
Zabos pizza:

A zabpelyhet leöntjük vízzel, hozzáadjuk a tojásokat, a ricottát, sót, összekeverjük, kb. 10 percet pihentetjük. Sütőpapírral bélelt, vagy szilikonos tepsibe simítjuk és előmelegít...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Puha sonkás kifli
Puha sonkás kifli

A fenti anyagokból keményebb tésztát készítünk és jól kigyúrjuk. Kinyújtjuk, háromszögletű darabokra vágjuk, közepére darált sonkát, vagy tarját teszünk. Kiflikké alakítjuk, tetejé...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk