1 kg liszt,
50 dkg vaj,
4 dkg élesztő,
4 dl tej,
10 dkg cukor,
2 egész tojás 2 sárgája
2 evőkanál só.(ha sósat készítünk)
Mokkáskanál sóval édes tészta (kakaós csiga, túrósbatyu)
A vajat 20 dkg liszttel eldolgozzuk (a lisztet az 1kg-ból vesszük el) téglalapra formázzuk, sütőpapírba csomagoljuk és hideg helyre tesszük.Az élesztővel és a langyosra melegített tejjel kovászt készítek (élesztő-tej-pici cukor-egy marék liszt, az egészet összekever) Langyos helyen kelesztjük. A tojásokat a cukorral elkeverem .Ha megkelt a kovászt a lisztbe öntöm a cukros tojásokkal együtt és jól kidolgozom.Akkor jó ha rétestésztától lágyabb.Egy órát kelesztem,majd kilapogatom úgy, hogy a közepe jó vastag maradjon, ide tesszük a vajalapot ami a hűtőben pihent. Ezután becsomagolom a tésztával. Ráhajtom jobbról-balról, lentről föl, föntről le. Ezután tetakarva a hűtőben pihentetjük 20 percet. Hűtőből kivéve elfordítjuk 90 fokkal, kinyújtjuk, és szimplán hajtogatjuk. újból 20 perc ,pihi, .Elfordít 90 fokkal, kinyújtjuk, majd duplán hajtogatjuk.( a tészta közepéig behajtjuk a két szélét, majd becsukjuk mint egy könyvet. Újra 20p pihi. még egy szimla hajtás, majd ki-ki ízlése szerint készítheti véglegesre. Pogi, masni.....
A tojások fehérjéhez adjuk hozzá a sót, és verjük kemény habbá. Ezután adjuk hozzá a vizet, és a szódabikarbónát. A magokat őröljük meg, hogy lisztszerű állaguk legyen, majd adjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLehet géppel vagy akár kézzel is dagasztani. Gépbe egyszerűen csak belemérjük a szoba hőmérsékletű hozzávalókat. Kézzel történő dagasztáskor tálba mérjük a lisztet, elkeverjük a s...
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc Nehézség: KönnyűAz élesztőt a cukorral felfuttatjuk 1dl langyos tejben. Az útifűmaghéjat beáztatjuk 2dl langyos tejbe, és félretesszük, amíg megkocsonyásodik. A lisztet a robotgép táljába mérjük,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A cukrot, a tojásokat és a sót összekevertem. 2. Hozzáadtam a tejfölt, majd az olvasztott vajat, ezután rámorzsoltam az élesztőt, és ismét jól összekevertem az egészet. 3. A l...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű