1 kg liszt,
50 dkg vaj,
4 dkg élesztő,
4 dl tej,
10 dkg cukor,
2 egész tojás 2 sárgája
2 evőkanál só.(ha sósat készítünk)
Mokkáskanál sóval édes tészta (kakaós csiga, túrósbatyu)
A vajat 20 dkg liszttel eldolgozzuk (a lisztet az 1kg-ból vesszük el) téglalapra formázzuk, sütőpapírba csomagoljuk és hideg helyre tesszük.Az élesztővel és a langyosra melegített tejjel kovászt készítek (élesztő-tej-pici cukor-egy marék liszt, az egészet összekever) Langyos helyen kelesztjük. A tojásokat a cukorral elkeverem .Ha megkelt a kovászt a lisztbe öntöm a cukros tojásokkal együtt és jól kidolgozom.Akkor jó ha rétestésztától lágyabb.Egy órát kelesztem,majd kilapogatom úgy, hogy a közepe jó vastag maradjon, ide tesszük a vajalapot ami a hűtőben pihent. Ezután becsomagolom a tésztával. Ráhajtom jobbról-balról, lentről föl, föntről le. Ezután tetakarva a hűtőben pihentetjük 20 percet. Hűtőből kivéve elfordítjuk 90 fokkal, kinyújtjuk, és szimplán hajtogatjuk. újból 20 perc ,pihi, .Elfordít 90 fokkal, kinyújtjuk, majd duplán hajtogatjuk.( a tészta közepéig behajtjuk a két szélét, majd becsukjuk mint egy könyvet. Újra 20p pihi. még egy szimla hajtás, majd ki-ki ízlése szerint készítheti véglegesre. Pogi, masni.....
Egy nagy tál aljába öntök 2 deci langyos vizet, beleteszem az élesztőt és a cukrot, elkeverem. Hozzászórom a lisztet és a sót. Fakanállal, esetleg a robotgép spirálos fejét alkalma...
Elkészítési idő:A sütőt 200 fokra kapcsoljuk! A száraz hozzávalókat egy keverőtálba szórjuk, majd a közepébe beleöntjük a kefirt és a vizet. Kézzel olyan tessék-lássék módra összedolgozzuk. A lény...
Elkészítési idő: 50 perc