800 ml 30%-os habtejszín (növényi eredetű nem jó!)
- fél citrom leve
Fűszerek: bazsalikom, kömény, őrölt bors, petrezselyem, fokhagyma, paprika.
Vagy natúron süteményekbe!
A tejszínt öntsük egy lábasba, és melegítsük fel. Szándékosan írtam azt, hogy melegítsük, mert felforralni nem kell. Valahogy el kell találni, hogy akkor zárjuk el alatta a lángot, amikor már épp forrt volna. Akinek van ehhez való hőmérője, az belőheti ezt valahol 85-88 fok körüli értékre. Amint levettük a tűzről, facsarjuk a forró tejszínbe a citrom levét (érdemes leszűrni a citrom levét, hogy rostok ne kerüljenek bele). Ezt követően kevergessük, amíg szépen el nem kezd besűrűsödni, majd tegyük félre, és hagyjuk szoba hőmérsékletűre hűlni.
Ekkor öntsük egy sűrű szövésű textilbe, majd lógassuk fel valahova, hogy a savó szépen lassan (közel 36-40 óra alatt) kicsepegjen belőle. Ami ezután a textilben marad, a jó sűrű, édes, krémes házi mascarpone. Mindenkinek kellemes mascarpone készítést kívánunk. Felhasználást tekintve ugyanaz, mint a bolti, mehet bármibe. Eltarthatósága néhány hét hűtőben.
Igen, igazad van, amikor azt gondolod, hogy ennyi tejszín egy kisebb vagyon, és hogy lesz ez a végére olcsóbb, mint a bolti változat. Először is bolti változat alatt a márkásabb fajtákat értjük Nem "T" saját márkás olcsó szemetét. A márkásabb mascarpone-k kilóra számított ára 2500-3000 forint között mozog. Mi az Aldi saját márkás tejszínjét vettük. Nem növényi alapú szemetet (mert az sosem volt, és sosem lesz tejtermék, lévén a tej állati eredetű, növényi tej nincs, így növényi eredetű tejszín sem létezik!), hanem igazi, állati eredetű, 30%-os tejszínt. 200 ml-es narancssárga dobozos kiszerelésben kapható, ára pedig 170 forint körül mozog. Mi ebből négyet (800 ml) használtunk, ennek ára 680 forint körül mozog. Ehhez már csak a fél citrom jön hozzá, tehát maximum 700 forintból megvan. Ebből a mennyiségből csepegtetés után 435 gramm mascarpone lett. Röpke számítás után azonnal látható, hogy ennek a kilós ára 1600 forint körül mozog, ami jelentősen olcsóbb a bolti, márkás mascarpone áraknál. És garantáltan finomabb, krémesebb, édesebb...
A zsemlék tetejét levágjuk, a belsejüket kikaparjuk és egy tálba tesszük. A főtt tojást, a sonkát, a szalámit, a lila hagymát és a csemege uborkát felkockázzuk és a zsemléhez adjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy serpenyőben megmelegítjük az olajat és a felvágott hagymát, paprikát, fokhagymát, pirítani kezdjük. Hozzáadjuk a felszeletelt cukkinit, majd lassú tűzön tovább pároljuk. Mikor...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű