Kb. 5-6 db 720 ml üveghez
1 kg vöröshagyma
4 kg uborka
A léhez:
2 db babérlevél
1 dl só
6-8 dl cukor
4-6 dl víz
4 dl 10%-os ecet
1 kávéskanál szalicil
1 kávéskanál borkénpor
1. Az uborkát alaposan megmossuk, a hagymát megtisztítjuk és mindkettőt vékonyra legyaluljuk vagy felszeleteljük, óvatosan összekeverjük.
2. A hozzávalókból felöntőlevet készítünk, ráöntjük a hagymás uborkára. A felöntőlevet nem kell melegíteni, de a Na-benzoát nem oldódik hideg vízben, így a 6 dl vízből vegyünk el egy keveset, langyosítsuk meg, abban oldjuk fel a tartósítószert, úgy öntsük az uborkához.
3. Letakarva, hűvös helyen vagy hűtőben 24 óráig állni hagyjuk, időnként óvatosan megkeverjük.
4. Lazán üvegekbe rakjuk, de ügyeljünk rá, hogy ne maradjon levegő az üvegben, színültig feltöltjük a lével, celofánnal lekötjük, tetejét rácsavarjuk és a végleges helyére tesszük.
Vegyünk elő egy ötliteres befőttes üveget, mossuk ki alaposan, majd az aljába valahogyan szuszakoljuk bele a vastag szárú, virágos kaprot. Erre jöhetnek a dinnyehéjak, amelyekben m...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA káposzta felső leveleit le veszem, majd le gyalulom. Össze keverem az ízlés szerint adagolt fekete borssal és köménymaggal. Egy fazékba teszem, majd felöntöm egy liter víz egy ev...
Elkészítési idő: 1 Nehézség: KönnyűVégy egy nagy uborkás üveget! Alulra pakolj 1 csokor kaprot. Erre egy sor karikára vágott, jól megmosott, héjas, nyers burgonyát. (Nem tévedés, nem kenyeret!). Én az öreg burgonyá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA karfiolt rózsáira bontjuk, a sárgarépát megtisztítjuk, feldaraboljuk. Pár percre forró vízbe mártjuk (blansírozzuk). Az uborkának végeit levágjuk, ellenőrizzük, nem keserű-e. A m...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű