Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Klasszikus kovászos uborka


Írta:

Elk. idő: 20 perc
Adag: 6 fő
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Az uborkához
1.2 kg uborka - fürtös
1 csokor kapor (friss)
6 szem bors - fekete (egész)
5 gerezd fokhagyma
0.9 L víz (meleg)
2 evőkanál só
2 szelet kenyér - fehér (szikkadt)
Az üveg
1 db 1.7 L-es befőttes üveg

Elkészítés:


Először az uborkákat folyó víz alatt alaposan mossuk át.
Vágjuk le az uborkák végeit.
Az majd az egyik végüket egymásra merőlegesen vágjuk be.
Az üveg aljába tegyük bele a kapor felét és a borsokat.
Ezután rendezzük el benne az uborkákat. A vágatlan végük álljon kifelé, így könyebb lesz majd kiszedni őket az üvegből.
A tetejükre tegyük a maradék kaprot és a fokhagyma gerezdeket.
Végül felül zárjuk le a kenyérrel.
Nem forró, csak meleg vízben oldjuk fel a sót.
Egy széles pengéjű késsel csináljunk rést a sós víznek és töltsük fel az üveget.Csészealjjal zárjuk le az üveget és tegyük ki a szabadra. Ha nagyon erősen tűz a nap, tegyük árnyékba, hogy roppanósak maradjanak az uborkák.
Így néz ki egy nappal később. A tetejéről szinte biztos, hogy elforrja a vizet és kilógnak majd kicsit az uborkák a léből. Ilyenkor mindenképp pótoljuk kellően sós vízzel, különben a felső ubik kiszáradnak.
Az időjárástól függően 3-4 nap alatt elkészül az uborka. Ezt kóstolással kell ellenőrizni.
A harmadik napon, ha tényleg elég érett, akkor szedjük le róla a kenyeret és a kaprot.
Az uborkákat műanyag dobozba tesszük.
Ráöntjük a levét egy szűrőn keresztül, hogy kenyér ne mehessen már bele, és rádobjuk a fokhagymákat is. Zárjuk le a dobozt és tegyük a hűtőbe fogyasztásig.

Klasszikus kovászos uborka

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Savanyúságok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Vegyes csalamádé
Vegyes csalamádé

A káposzta kivételével mindent gondosan tisztítsunk meg, és szeleteljünk fel. A káposzta külső leveleit távolítsuk el, és vékonyan azt is vágjuk vagy gyaluljuk. Az előkészített any...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Keresd a Kovi Ubit!
Keresd a Kovi Ubit!

Erről a szakértőket kell kérdezni

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Sacko
Kovászos uborka
Kovászos uborka

Az üveg aljába teszek egy csokor kaprot. Az uborkákat a mosogatóban vízbe rakom. Mindegyiket alaposan megdörzsölöm a kezemmel, és levágok a két végéből kb. 1-1 cm-t, majd 3 hel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
ZÖLDPARADICSOM
ZÖLDPARADICSOM

Megmostam, leszáraztam és kb. fél centis karikákra vágtam a paradicsomokat. Közben párom megpucolta a hagymákat, amit én a paradicsomok mellé aprítottam. Sóztam, összeforgattam a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk