Kb. 5 cm-es vaníliarúd
5 tojás
1,2 l tej
1 evőkanál porcukor
100 g kristálycukor
1 púpozott evőkanál finomliszt
csipet só
néhány szem mandula (elhagyható)
1 kávéskanál citromlé (esetleg 10%-os ecet)
A tejet vastag aljú teflonedénybe öntöm. A vaníliarudat felhasítom, a magokat belekaparom a tejbe és a héjat is beleteszem. Felteszem melegíteni, ügyelve, hogy ne forrjon fel, épp csak a forráspont közelében legyen mindig. (Ha mégis megforrt, akkor le kell húzni, és várni kell, míg egy kissé lehűl.)A bőrt leszedem a tetejéről.
Amíg a tej melegszik, a tojásokat szétválasztom, és a fehérjéből habot verek.
Ha már habos, hozzáadom a citromlevet vagy ecetet, és tovább verem addíg, míg nagyon kemény habot kapok.
Ekkor a habhoz adom a porcukrot, és ezzel is tovább verem.
A hab akkor jó, ha egy késsel megvágjuk, és a nyom élesen megmarad. "Felszeletelhető" a hab.
Egy szűrőt egy tálra helyezek, előveszek egy kiszedő kanalat, és odakészítem a meleg tej mellé, amely alatt közben a lángot úgy állítom be, hogy ne forrjon, csak épp hogy bugyorogjon.
A tejbe egy evőkanál kristálycukrot keverek.
Kanállal galuskákat szaggatok és 20-25 másodpercig főzöm egyik oldalukon, majd megfordítom, és a másik oldalukon is ugyanennyi ideig főzöm.
Szűrőkanállal a szűrőbe szedem őket.
A tejbe újabb adagot teszek, és mielőtt kiszedem, a szűrőből a galuskákat egy tányérra rakom át, hogy legyen hova szedni az újabbakat.
Ha kész, a tejet is átszűröm a szűrőn.
A tojássárgájához adom a maradék kristálycukrot.
Mixerrel habos-fehérre keverem.
A lisztet egy lábosban hideg tejjel csomómentesen elkeverem, hozzáöntöm a leszűrt tejet is. Csipet sót teszek bele.
Felforralom és sűrűre főzöm.
Ezután folytonos mixelés közben a forró lisztes tejet a sárgájákhoz keverem.
Akkor jó, ha sima, sűrű, krémes. Ha nem eléggé sűrű, akkor még óvatosan melegítsük fel 80 fok közelébe, folytonosan keverve sűrítsük be
Még langyosan a tetejére rakosgatom a kifőtt habgaluskákat. Hűtőbe teszem hűlni. Tálaláskor minden habgaluskába vágott mandulát szúrok.
A madártej egyike a legfinomabb desszerteknek, szerintem igazi magyar édesség. Sűrű, krémes vaníliás levében ülnek a vaníliapettyekkel beszóródott habgaluskák. A madártejhez elsősorban igazi hozzávalók kellenek: tojás és nem készen kapható puding, igazi vaníliarúd, mandula. De a legszükségesebb dolog, ami kell hozzá a türelem és a nyugalom. Cserébe viszont vendégváráshoz is remek desszert, mert előző nap elkészíthető.
A madártej név eredete:
A latin lac gallinaceum ’tyúktej’ ~ gallinarum lac ’tyúkok teje’, ill. az annak forrásául szolgáló ógörög ορνίθων γάλα (ornithón gala) ’madarak teje’ tükörfordítása. Ez a több ókori szerzőnél előforduló kifejezés olyan finom ételt jelölt, amely csak a nemlétező, lehetetlenül finom ételekkel, mint pl. a madarak teje, hasonlítható össze. Angolul, franciául ezt a desszertet Úszó sziget-nek hívják (floating island).
A madártej készítésének két buktatója van: a tojássárgájából főzött krémben nem szabad a sárgájának kicsapódnia és a habgaluskák főzése. Sokan ezért nem szeretik csinálni, mert a galuskák vagy nem főnek meg, vagy megfőnek, de összeesnek. Pedig, ha ismerjük a titkát, akkor másképp nem is tud, mint tökéletesre megfőni. Közreadom ezt a módszert, hátha valaki még nem ismeri. Ha mindent az alábbiak szerint készítünk, garantált a végeredmény.
A tökéletes habgaluskának két titka van. Az egyik a tökéletesen felvert tojáshab, a másik pedig a "meleg tej".
A tejet mindig egy nehéz, vastagfalú, lapos edénybe tegyük, a legjobb, ha teflonos is, de az sem baj, ha nem. A tejnek nem szabad felforrnia, épp csak forrás közelébe melegítsük, és úgy állítjuk be a lángot, hogy végig ezen a hőmérsékleten maradjon. kb. 90 fok közelébe. A tojásfehérje ugyanis már 65 fok felett meg tud szilárdulni. Ha a tej nem elég forró, a habgaluskák eláznak, ha a tej forr, akkor viszont összeesnek.
A habot kanállal szaggatjuk a meleg tejbe, fedő nélkül kb. 1 percig főzzük az egyik oldalán, majd megfordítva újabb 1 percet a másikon. Annyi galuskát szaggassunk, hogy legyen hely, mert a galuskák főzés közben kissé megdagadnak. Az így főzött habgaluska könnyű és tartós lesz.
A narancsot mossuk meg, reszeljük le a héját, facsarjuk ki a levét. A répát pucoljuk meg, reszeljük le. A mandulát vágjuk kisebb darabokra. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A m...
Elkészítési idő: 15+20 Nehézség: Könnyű1. A tojásokat, cukrot jól kikeverjük és a tejjel felengedjük. 2. A mákot, lisztet sütőport összekeverjük, majd a tojásos cukros tejjel elkeverjük. 3. Beletesszük a citromh...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojást a cukorral robotgéppel felverjük jó alaposan. Azután hozzáadjuk a lisztet és jól összedolgozzuk. A tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe halmocskákba rakjuk egy kiskanáll...
Elkészítési idő: kb. 1 óra Nehézség: KönnyűTojásokat szétválasztom. Fehérjét 3 ek. cukorral kemény habbá verem. Sárgáját 3 ek. cukorral habosra verem. Hozzáöntöm a fehérjéhez a sárgáját, óvatosan összekeverem, fokozatosan h...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű