40. dkg liszt
1 teáskanálsütőport
20 dkg margarin
12,5 dkg porcukor
1 csipetnyi só
2 tojás
Töltelék: 1 kg alma
1 citrom
10 dkg durvára vágott mandula vagy dió
10 dkg őrölt mandula vagy dió
10 dkg mazsola
10 dkg porcukor
rum vagy rumaroma
A lisztet a sütőporral elvegyítjük és a margarinnal, a cukorral, sóval és a tojásokkal összegyúrjuk. Letakarva kb. 30 percre hideg helyen pihentetjük.
Az almákat meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, magházát eltávolítjuk és vékony szeletekre vágjuk. A citrom levével a felszelt almát meglocsoljuk. Hozzáadjuk a rumba vagy rumaromás vízben áztatott mazsolát, valamint az őrölt és a durvára a vágott mandulát vagy diót és 10 dkg porcukrot.
az omlós tészta 2/3 részét kör alakúra kinyújtjuk. Egy kikent kapcsos tortaformába helyezzük , úgy hogy az oldalát is befedje a tészta. a tészta alját villával jól megszurkáljuk. Ezt követően zsemlemorzsával vagy müzlivel megszórjuk. a almatölteléket belehelyezzük. A tészta szélét kicsit visszahatjuk. A maradék tészta 2/3-át szintén kör alakúra nyújtjuk és az almatöltelékre helyezzük. a tésztaszéleket jól összenyomkodjuk. A tészta tetejét tojássárgájával megkenjük. a maradék tészta kinyújtjuk és derelye szaggatóval csíkokat készítünk a tészta tetejét berácsozzuk. a tésztarácsokat is megkenjük tojássárgájával. Előmelegített sütőben 50 percig sütjük.
Az összetevőket gyúrótáblán jól összegyúrjuk. A tésztát két részre osztjuk és egyik részhez 3 szelet csokoládét, vagy kakaóport gyúrunk. A tésztákat külön- külön félujjnyi vastagra...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA túrót kikeverjük a cukorral, majd fokozatosan hozzáadjuk a tejet és az olajat, majd a pici sóval és a sütőporral elkevert lisztet. Nagyon jól kezelhető a tészta.Enyhén lisztezett...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA háztartási kekszet elkeverjük a szobahőmérsékletű vajjal, a porcukorral, a vaníliás cukorral és a kakaóval. A rumaromával ízesített meggyléből annyit teszünk hozzá, hogy könnyen...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A gesztenyemasszát összegyúrjuk a felvert, egész tojásokkal, a rizsliszttel, a vaníliás cukorral, a sütőporral és a vajjal. 2. Nagy diónyi gombócokat formálunk a masszából,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű