Hozzávalók:
kb. 1,6 literhez:
75 dkg zsenge vajbab tisztítva, darabolva
2-3 babérlevél
kb. 3 púpozott evőkanál liszt (attól függ, ki milyen sűrűn szereti)
3-4 evőkanál Vénusz olaj
1 mokkáskanál őrölt pirospaprika
2-3 gerezd fokhagyma finomra aprítva
2-3 dl tejföl
kevés ecet
kevés cukor
A zöldbabot felteszem főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi, sóval, babérral puhára főzöm.
Közben a lisztből a zsiradékkal zsemleszínű rántást készítek, benne rövid ideig megdinsztelem a fokhagymát. A tűzről félrehúzom, megszórom pirospaprikával, átkeverem, és azonnal hozzá is adom a tejfölt, a rántást azzal kikeverem, és még kb. 2 dl hideg vizet fokozatosan keverek hozzá, hogy folyékony állagú legyen (nem lesz csomós!). Az így kevert rántást a forrásban lévő főzelékhez adom, az újra forrásig kevergetem.
Takarékra állítom és pár percig lassan együtt főzöm, közben utána sózom, kevés ecettel, cukorral ízesítem és a végén.
Én kihűlt állapotban izésítek, ha túl sűrű akkor még tejfölt teszek hozzá... Mi a pirospaprikásat nem szeretjük így azt kihagyom :)
A hagymát a zsírral vagy étolajjal megfonnyasztom, beleteszek egy kiskanál összevágott petrezselymet, pár pillanatig együtt sütöm, azután hozzáadom a vágott zöldbabot és annyi vize...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézZöldbabot felteszem főni hideg vízben, egy gerezd zúzott fokhagymával és egy kis fej egész vöröshagymával. Ízlés szerint sózom és kaprot apróra vágok bele. Ha roppanósra főtt, akko...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA megmosott lencsét vízben feltesszük főni, borsikafű, babérlevél,szódabikarbóna,cukor és só fűszerezésével. Megpuhulása után berántani , majd tejföllel ízesíteni!
Elkészítési idő: 0,5 óra Nehézség: KönnyűA babot átválogatjuk. Megmossuk, majd egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük és annyi friss hideg vízben, amennyi jó ujjnyira ellepi, feltesszük főni. A babérlevéllel...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű