menu

Családireceptkönyv.hu

Indiai sárgaborsó-főzelék (V)


Írta:

Elk. idő: 1,5 óra
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


500 g sárgaborsó
2 kisebb fej vöröshagyma
2 kisebb fej lila hagyma
2 gerezd fokhagyma
1-2 teáskanál szárított, vagy 3-4 cm-nyi friss, reszelt gyömbér
2-8 csilipaprika
2 teáskanál egész római kömény
1 teáskanál garam masala
4 paradicsom
1 teáskanál kurkuma
6 evőkanál olívaolaj

1/4 teáskanál őrölt szerecsendió

Elkészítés:


Folyó vízben mosd át jól a sárgaborsót, és tedd fel főni legalább +4 ujjnyi sós vízben. Főzd addig, amíg a borsó megpuhul, de még harapható lesz, vagyis nem fő szét.

Ha beáztatás nélkül főzöd, akkor egy óra, egy óra öt perc alatt elkészül. Ha előtte beáztatod egy órára, akkor 45 perc alatt kész.

Amíg a borsó fő, készítsd el a curry alapot. Ehhez először vágd apróra a hagymát és a fokhagymát, reszeld le a gyömbért, magozd ki és vágd néhány darabba a csilipaprikákat, és vágd apró kockákra a paradicsomot. Természetesen a lila hagyma helyett használhatsz sima vöröshagymát is, illetve a használt csilipaprika és gyömbér mennyiségét a kívánt csípősséghez igazítsd.

Egy nagyobb lábasban forrósítsd meg az olajat és add hozzá a hagymát. Pirítsd kb. két percig, amíg a hagyma üveges nem lesz.

Add hozzá a csilipaprikát, és ha firss gyömbért használsz azt is. Pirítsd együtt kb. egy percig.
Most jön a fokhagyma és a többi fűszer, a római kömény, a kurkuma, a szerecsendió és a garam masala, illetve ha szárított gyömbért használsz, akkor az. Pirítsd a fűszereket és a fokhagymát is kb. fél percig.

Add hozzá a paradicsomot, keverd el, és a paradicsom nedvességtartalmától függően öntsd fel egy kevés – kb. fél dl – vízzel és sózd ízlés szerint. Ez a víz csak azért kell, hogy a hagyma és a fűszerek ne égjenek oda. Főzd kb. 8 percig, amíg besűrűsödik, és a paradicsom kezd szétesni. Természetesen konzerv paradicsomot, vagy akár passzírozott paradicsomot is használhatsz.

Legvégül add hozzá a sárgaborsót, jól keverd el, és főzd együtt az egész curryt kb. 5 percig, vagy amilyen puhán a sárgaborsót szereted. Ha szükséges, öntsd föl egy kis vízzel.

Ez az indiai sárgaborsó főzelék sokféleképpen fogyasztható. Egyrészt önmagában is megállja a helyét, finom és laktató. Eheted valamilyen feltéttel, ahogy hagyományosan a sárgaborsó főzeléket szoktuk.

De fogyaszthatod igazi curryként, egy nagy tál rizsre rászedve. A fűszerek elég ízt kölcsönöznek ahhoz, hogy így is megfelelően ízes, és persze tartalmas legyen. Sőt. Én utoljára hagyományos sült krumplira (hasábburgonya) szedtem, és úgy is tökéletes volt.

Nálam egyébként ez a recept bekerül a “vegán de tökéletes” kategóriába, vagyis azokhoz a receptekhez, amik csak növényi eredetű alapanyagokból készülnek, de egy megrögzött húsevő számára is felejthetetlen ízélményt nyújtanak.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Főzelékek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: RECEPTEK
TÖKFŐZELÉK *
TÖKFŐZELÉK *

A tököt kevés vízben (elég sok levet enged) tesszük fel főni sóval és kevés ecettel. Közben zsemleszínű rántást készítünk, melybe beledinszteljük a vöröshagymát, megszórjuk kevés p...

Elkészítési idő: 1/2 óra
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Imre
Zöldbabfőzelék
Zöldbabfőzelék

Olajon megpárolok egy kis fej hagymát, majd az üveges zöldbabot ráborítom, sózóm és egy kevés pirospaprikát teszek bele, hogy színe legyen, majd 2 gerezd fokhagymát szétnyomok és a...

Elkészítési idő: 30 per
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Mustáros-petrezselymes krumplifőzelék
Mustáros-petrezselymes krumplifőzelék

A felaprított hagymát az olaj és a vaj összeolvasztott keverékén dinszteljük üvegesre. Sózzuk finoman, és reszeljük rá a fokhagymát. Borítsuk rá a burgonyát, szórjuk meg a petrezse...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Mentett
Burgonya főzelék
Burgonya főzelék

A hagymát megpucoljuk olajon dinszteljük.A burgonyát pucoljuk meg karikázzuk fel.A hagymát fűszerezzük majd rakjuk rá a burgonyát és öntsük fel vízzel. A rántáshoz az olajat meleg...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk