2014-08-29 12:48:49 | Írta: Bokréta Veronika |
KövetkezőElőző
Még sosem ettem kölest, pedig már rég ki szerettem volna próbálni. Most jött el az ideje és gombócra esett a választás. Az eredeti recept itt található, de én más arányokkal és részben más alapanyagokkal is készítettem.
A hozzávalók a következők:
- 5 ek hántolt köles
- 4 ek kukoricadara
- 1 ek kókuszreszelék
- 2 ek krisztálycukor
- másfél csomag vaníiliás cukor
- 1 kisebb citrom reszelt héja
- fél citrom leve
A morzsához:
- 1 ek olaj
- kevés gluténmentes zsemlemorzsa
Szóráshoz:
- porcukor
- őrölt fahéj
A kölest négyszer, ötször folyó víz alatt átmostam, majd háromszoros mennyiségű vízben feltettem főni. Egy másik edényben a kukoricadarát is megfőztem, szintén háromszoros mennyiségű vízben. Hagytam mindkettőt kihülni, majd egy tálban összekevertem. Hozzáadtam a kókuszreszeléket, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a levét is, majd kb. 10 percet állni hagytam.
Közben az olajon megpirítottam a zsemlemorzsát. Vizes kézzel a masszából kisebb, kb. 5 centis gombócokat formáztam, meghempergettem a morzsában és megszórtam fahéjas porcukorral.
A kölest négyszer, ötször folyó víz alatt átmostam, majd háromszoros mennyiségű vízben feltettem főni. Egy másik edényben a kukoricadarát is megfőztem, szintén háromszoros mennyiségű vízben. Hagytam mindkettőt kihülni, majd egy tálban összekevertem. Hozzáadtam a kókuszreszeléket, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a levét is, majd kb. 10 percet állni hagytam.
Közben az olajon megpirítottam a zsemlemorzsát. Vizes kézzel a masszából kisebb, kb. 5 centis gombócokat formáztam, meghempergettem a morzsában és megszórtam fahéjas porcukorra
A káposztát lereszelem besózom, és kicsit állni hagyom. Az olajat egy lábosban felhevítem, majd hozzáadom a kinyomkodott káposztát, borsozom, és adok hozzá egy kevés cukrot.(í...
Elkészítési idő: 30 percBemelegítjük a sütőt 200 fokra, egy nagy tepsibe sütőpapírt teszünk. Lereszeljük nagy lyukú reszelőn a cukkinit, hozzákeverjük a tojást, a lisztet, és az olajat. Sózzuk,...
Elkészítési idő:A szalonnából alacsony lángon kiolvasztom a zsírt, ezen pár percig sütöm a borsót, felöntöm a tejszínnel, öt percig forralom magas lángon. Elkeverem a fogkeményre főzött tésztával...
Elkészítési idő: