5-6 közepes burgonya
2,5 dl kefir (aludt tej)
5-6 evőkanál liszt
2 tojás
1 kiskanál só
2 evőkanálnyi zsír a sütéshez (vagy olaj)
3-4 gerezd fokhagyma a kenéshez
2-3 dl tejföl
Az igazi zalai prószát tepsiben sütik, de én a másik serpenyős változatot szoktam, mert ezt szeretjük.
Nem rakok hozzá semmi fűszert, csak a felsoroltakat, mert az eredeti recept alapján készítem el!
A burgonyát meghámozom, sajtreszelőn lereszelem, ha nagyon leves, akkor kinyomkodom a feles nedvet belőle. Hozzáütöm a tojásokat, a sót, kefirt, lisztet, és összekeverem.
Serpenyőben felolvasztom a zsírt, és merőkanálnyi tésztát rakok rá, eligazgatom, hogy vékony legyen úgy kb. 7 mm. Ha az alja megpirult, megfordítom, és a másik felért is megpirítom. kiveszem lecsöpögtetem.
A fokhagymákat lereszelem, kis sóval és vízzel kencét készítek, amivel megkenhető a prósza.
Tejföllel a végén meglocsoljuk ízlés szerint, és melegen fogyasszuk!
Tejet cukorral langyosra melegíteni, bele az élesztő, felfuttatni. Liszt, só, margarin + élesztős tej összedolgozni, keleszteni.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzádobjuk a lereszelt sárgarépát és angol zellert és együtt pirítjuk őket: ez a soffritto. Amikor már kicsit oda i...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűAz elesztot felfuttatom es az egeszet osszekeverem. Akar pihentetes nelkul is hasznalhato a teszta, de nehany napig elall a hutoben.
Elkészítési idő: 30-45 perc Nehézség: Közepes- a lisztet, búzadarát és a tejet összekeverjük, és állni hagyjuk legalább 1 órán át, hogy sűrű massza legyen - a tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük, majd a fenti sűr...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű