A fánk a legkényesebb kelt tészta, összeállítása, kelesztése és sütése nagy gyakorlatot kíván.
Hozzávalók 28-30 darabhoz:
1/2 kg liszt,
2 dkg élesztő,
5 dkg porcukor,
5 dkg vaj,
2 tojássárga,
1 pohárka rum,
késhegynyi só,
kb.1/2 liter tej,
1 liter olaj vagy 1 kg zsír a sütéshez.
A lisztet langyosítsuk meg, a helyiség, ahol dolgozunk, egyenletes meleg, huzatmentes legyen. A takaró kendő, a gyúródeszka szintén meleg legyen.
3 dl langyos tejjel, az élesztővel, egy kanál porcukorral, 3 kanál liszttel félsűrű kovászt készítünk. A többi porcukorral a tojássárgát elkavarjuk, az érett kovászhoz adjuk, jól elkeverve hozzáöntjük a langyos vajat, a lisztet és annyi langyos tejet,amennyiben a sót feloldottuk, hogy lágy, kalácstészta sűrűségűtésztát kapjunk.
Fakanállal 20 percig verjük vagy géppel dagasztjuk. A tetejét liszttel megszórjuk, letakarjuk és langyos helyen jó másfélszeresére kelesztjük. Utána lisztezett deszkára kiborítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk, vizespohárnagyságú fánkszúróval kiszaggatjuk, és gyengén lisztezett deszkán letakarva, még kb.1/2 órán át kelesztjük.
Vigyázzunk azonban, hogy a tészta túl ne keljen, mert akkor nem lesz szalagos.
A fánkot középforró bő zsiradékban, egyenletes tűzön sütjük.A zsiradék hőfokát próbafánk-darabbal próbáljuk ki. Ha túlforró a zsír, akkor hirtelen sül, és a belseje nyers marad, nincs ideje a növekedésre, nem lesz szalagos.
A megkelt fánk felsőrésze kerüljön a sütéskor alulra; egyszerre csak annyit süssünk,amennyi kényelmesen elfér, hogy helye legyen a növekedésre.A sütés kezdetén az edényt befedjük, majd ha átfordítottuk,fedő nélkül sütjük tovább.
Szűrőkanállal szedjük ki tiszta papirosra, s még forrón vaníliás cukorral meghintjük. Melegen tálaljuk. A lehullott széleket összegyúrjuk, újrakelesztve kiszaggátjuk és utoljára sütjük. Legszebben sül az olajban, ami kevésbé szívódik be a tésztába. így könnyebb is."
A hagymát zsíron megdinsztelem a húst hozzáadom és fehéredésig pirítom majd a paradicsompürét,húsos paradicsom mártást,ketchupot,bolognai port,apró kockára vágott répát,szeletelt g...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz utasításokat követve főzzük meg a tésztát és engedjük le róla a vizet. Vágjuk az uborkát, a paprikákat, a paradicsomot és az olívabogyót kis darabkákra, majd finoman aprítsuk fe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztát főzzük félpuhára lobogó, sós vízben, mikor még picit roppanós a közepe, kapcsoljuk le alatta a lángot, szűrjük le, öblítsük át hideg vízzel, tegyük félre. A hagymákat pu...
Elkészítési idő: 35+25 perc Nehézség: KönnyűÖsszeállítás után pihentetjük,amig meg nem kel,utána visszaverjük - mint a fánkot,és forró bő olajba kisütjük.Ha nem használjuk fel az összeset,akkor hűtőbe eltárolható,és igy min...
Elkészítési idő: 100 perc Nehézség: Közepes