A tésztalapokhoz:
600 g búzaliszt (BL55)
80 g kakaópor - holland
300 g porcukor
200 g vaj
3 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
10 g szódabikarbóna
100 ml 2,8%-os tej
A krémhez:
160 g búzaliszt (BL55)
600 ml 2,8%-os tej
400 g vaj
350 g porcukor
A csokimázhoz:
200 g étcsokoládé (53%-os)
100 ml étolaj
Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet és a porcukrot, rászórjuk a szódabikarbónát, alaposan összekeverjük. Beletesszük a vajat és elmorzsoljuk benne.
Beleszitáljuk a kakaóport és egy ezt is elkeverjük elkeverjük benne. Jöhetnek bele a tojások. Nagyjából összegyúrjuk. Beleöntjük a tejet és most már teljesen összegyúrjuk.
Három egyforma méretű gombócot készítünk a tésztából. A sütőt előmelegítjük 180 C-ra.
Az első gombócot kinyújtjuk, majd egy kb 30X40 cm-es lisztezett tepsi hátára fektetjük. A lelógó széleket levágjuk. A tetejéről a lisztet lesöpörjük, nehogy ráégjen sütés közben. Egy villával megszurkáljuk és az előmelegített 180 C-os sütőben kb 10 percig sütjük.
Ha megsült, miután kivesszük a sütőből egy nagyobb késsel óvatosan alávágunk és lecsúsztatjuk, vagy lefordítjuk a tepsiről. A másik két gombócot is kinyújtjuk és kisütjük. Ha kisültek, a lapokat félretesszük.
A krémhez a lisztet simára keverjük a tej 1/3-ad részével.
A maradék tejet felforraljuk. Ha felforrt a tej, beleöntjük a lisztes keveréket és sűrűre főzzük kis hőfokon, folyamatos keverés mellett - míg a krém lisztes íze elmúlik -, majd kihűtjük.
A puha vajat habosra keverjük. Beleszitáljuk a porcukrot és habosítjuk a cukorral is.
Beletesszük a lisztes krémet és óvatosan összekeverjük, de ne keverjük túl sokáig!
A tésztalapokról lesöpörjük a sütésből rajtamaradt lisztet. Az egyik tésztalapot egy tepsi hátára fektetjük. Rátesszük a krém felét és elsimítjuk rajta. Jöhet a következő lap, a krém másik fele. Elsimítjuk rajta, majd rátesszük az utolsó lapot. Hűtőbe tesszük, míg elkészül a csokimáz.
Az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk az olajjal. Vigyázzunk, hogy ne legyen forró! Ráöntjük a sütire és szépen elsimítjuk rajta. Visszatesszük a hűtőbe. Egy éjszakát/ fél napot állni hagyjuk, majd felszeleteljük.
Pihentetés után szeleteljük, ekkor könnyen fel tudjuk vágni, mert a tészta a krémtől teljesen átpuhul.
Tészta készítése: Egy tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral és a kakaóval, félrerakjuk. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét 2 evőkanál kristálycukorral és egy csipet s...
Elkészítési idő: 70 perc Nehézség: KözepesA kevés langyos, cukros tejben felfuttatott élesztőt hozzáadjuk a tészta hozzávalóihoz, és közepesen lágy tésztát dagasztunk. Langyos helyen, letakarva duplájára kelesztjük. A m...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához a margarint a vaníliacukorral, a porcukorral, a sütőporos liszttel szétmorzsoljuk. Majd hozzáadjuk a tojást, addig gyúrjuk, amíg összeáll. A tésztát kinyújtjuk, majd t...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes