Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Kakaós szelet


Írta:

Elk. idő: 150 perc
Adag: 35
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A tésztalapokhoz:
600 g búzaliszt (BL55)
80 g kakaópor - holland
300 g porcukor
200 g vaj
3 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
10 g szódabikarbóna
100 ml 2,8%-os tej

A krémhez:
160 g búzaliszt (BL55)
600 ml 2,8%-os tej
400 g vaj
350 g porcukor

A csokimázhoz:
200 g étcsokoládé (53%-os)
100 ml étolaj

Elkészítés:


Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet és a porcukrot, rászórjuk a szódabikarbónát, alaposan összekeverjük. Beletesszük a vajat és elmorzsoljuk benne.
Beleszitáljuk a kakaóport és egy ezt is elkeverjük elkeverjük benne. Jöhetnek bele a tojások. Nagyjából összegyúrjuk. Beleöntjük a tejet és most már teljesen összegyúrjuk.
Három egyforma méretű gombócot készítünk a tésztából. A sütőt előmelegítjük 180 C-ra.
Az első gombócot kinyújtjuk, majd egy kb 30X40 cm-es lisztezett tepsi hátára fektetjük. A lelógó széleket levágjuk. A tetejéről a lisztet lesöpörjük, nehogy ráégjen sütés közben. Egy villával megszurkáljuk és az előmelegített 180 C-os sütőben kb 10 percig sütjük.
Ha megsült, miután kivesszük a sütőből egy nagyobb késsel óvatosan alávágunk és lecsúsztatjuk, vagy lefordítjuk a tepsiről. A másik két gombócot is kinyújtjuk és kisütjük. Ha kisültek, a lapokat félretesszük.
A krémhez a lisztet simára keverjük a tej 1/3-ad részével.
A maradék tejet felforraljuk. Ha felforrt a tej, beleöntjük a lisztes keveréket és sűrűre főzzük kis hőfokon, folyamatos keverés mellett - míg a krém lisztes íze elmúlik -, majd kihűtjük.
A puha vajat habosra keverjük. Beleszitáljuk a porcukrot és habosítjuk a cukorral is.
Beletesszük a lisztes krémet és óvatosan összekeverjük, de ne keverjük túl sokáig!
A tésztalapokról lesöpörjük a sütésből rajtamaradt lisztet. Az egyik tésztalapot egy tepsi hátára fektetjük. Rátesszük a krém felét és elsimítjuk rajta. Jöhet a következő lap, a krém másik fele. Elsimítjuk rajta, majd rátesszük az utolsó lapot. Hűtőbe tesszük, míg elkészül a csokimáz.
Az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk az olajjal. Vigyázzunk, hogy ne legyen forró! Ráöntjük a sütire és szépen elsimítjuk rajta. Visszatesszük a hűtőbe. Egy éjszakát/ fél napot állni hagyjuk, majd felszeleteljük.
Pihentetés után szeleteljük, ekkor könnyen fel tudjuk vágni, mert a tészta a krémtől teljesen átpuhul.

Kakaós szelet

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Mézes krémes
Mézes krémes

A tészta készítése: A mézes lapokhoz valókat félkemény tésztává gyúrjuk. Ha még kíván tejet, apránként lehet bele picit tenni. A tésztát rúd formára sodorjuk és négyfelé osztjuk....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Igazi hájas tészta szilvalekvárral
Igazi hájas tészta szilvalekvárral

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A liszteket egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a vajat, a cukrot és az élesztős tejet. A maradék tejet is hozzáöntjük, majd...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Habos álom, babapiskótával sütés nélkül!
Habos álom, babapiskótával sütés nélkül!

A csokoládét a vajjal együtt vízgőz fölött megolvasszuk és belekeverjük a habtejszínt (nem kell felverni). Ezzel megkenjük a babapiskótákat és egy tortaformába lerakunk egy sort. K...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Fekete rózsa
Fekete rózsa

A hozzávaló anyagokat annyi tejjel kell eldolgozni,hogy nyújtható legyen. 6 részre osztjuk. Két lapot kinyújtunk,és külön-külön megsütünk. A maradék lapot szintén kinyújtjuk,és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk