4 db tojás
20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
1 citromból nyert citromhéj
20 dkg vaj (olvasztott)
16 dkg finomliszt
10 dkg mák
Citromos madeleine
Hozzávalók:
- 10 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 2 tojás
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- egy csipet só
Elkészítés:
A formákat kikenjük olvasztott vajjal, és hűtőben dermesztjük a tészta elkészültéig. A tésztához a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral 6-8 percig habosítjuk robotgéppel. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a sóval elkevert liszt felét, és óvatosan, laza mozdulatokkal összekeverjük. Végül a liszt másik felét és az olvasztott vajat is belekeverjük.
A kész tésztával 2/3-ad részig megtöltjük a speciális madeleine-formákat, és előmelegített sütőben 180 fokon 12-15 perc alatt megsütjük. Ha a szélei elkezdenek barnulni, kis is vehetjük őket. Ebből a tésztamennyiségből 20 darab süti készül. Kihűlés után porcukorral megszórva tálaljuk. Frissítően citromos, tökéletesen illik egy csésze tea mellé.
Keverjük össze a tojásokat, a cukrot, a reszelt citrom héjat és egy csipet sót.
A darált mákot is hozzáadjuk.
Folyamatos keverés mellett adjuk hozzá az olvasztott vajat, a lisztet felváltva.
A madelenie formákat lisztezzük ki, a masszát kanalazzuk bele.
Előmelegített sütőben 180 fokon 5-6 percig süssük, míg a madeleinek szélei barnulni nem kezdenek. A madeleineket bordás felükkel felfelé tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
A Madeleine egy francia sütemény, ami előkelő nevével ellentétben egy roppant egyszerű kevert süti. Nevét egy francia lányról, Madeleine-ről kapta, aki Lotaringia akkori uralkodójának járt kedvében a kis kagyló alakú piskótákkal.
Ránézésre csupán egy egyszerű piskótának tűnik, de az első harapás után az összes előítéletünk elillan. Olyan különleges az íze, hogy azonnal magával ragad
Lépés 1 A hozzávalókat mérjük ki,majd egy keverőtálba szórjuk és alaposan összegyúrjuk. Lépés 2 Ha szükséges, 1 kanál langyos tejet adunk hozzá,hogy tökéletes állagot ka...
Elkészítési idő:A réteslisztet, a sütőport és a porcukrot összekeverem, és a keverék felét a jó vastagon kivajazott tepsi aljára szórom, kicsit megrázogatom, hogy egyenletes legyen. Erre fél kg....
Elkészítési idő:---Először összegyúrom a tésztának valókat: liszt, zsír, a 4 tojássárgája, cukor, sütőpor, tej. Tejet, annyit teszünk, amennyi összefogja a tésztát, ne legyen túl kemény. ---...
Elkészítési idő: 40