Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Kávés szelet


Írta:

Elk. idő: 60 perc
Adag: 1 tepsi
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A piskótához:
6 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
250 g kristálycukor
200 g búzaliszt (BL55)
1 db sütőpor
5 evőkanál kávé (erős főzet)
20 g kakaópor - holland

A krémhez:
200 g vaj
200 g porcukor
300 ml 2,8%-os tej
60 g búzaliszt (BL55)
5 evőkanál kávé (erős főzet)
2 evőkanál rum - fehér

A mázhoz:
3 db tojássárgája
150 g porcukor

Elkészítés:


A tojásokat szétválasztjuk, külön tálba a fehérjét és a sárgáját. A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a kihűlt kávét, elkeverjük.
Hozzáadjuk az átszitált sütőporral elkevert lisztet az átszitált kakaóport és belekeverjük.
Majd a kemény tojásnak felvert fehérjét is hozzáadjuk. Óvatosan forgassuk bele, nehogy összetörjük. Egy 20*30 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsiben 3 lapot sütünk. 180 C fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük a lapokat. Tűpróbával ellenőrizzük.
Míg hűlnek, a lapok elkészítjük a krémet. A lisztet, és a cukor felét egy kisebb edénybe tesszük, hozzáadjuk a tejet, és csomómentesre keverjük. Ezt folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, míg besűrűsödik. Én, ha már sűrű hideg vízbe teszem kihűlni, hogy ne kelljen sokat várnom.
A vajat, és a cukor másik felét habosra keverjük.
Ha kihűlt a főzött krém ehhez is adunk 5 evőkanál kihűlt kávét, amit alaposan elkeverünk, benne majd hozzáadjuk a vajkrémhez és a kettőt alaposan összekeverjük. Ha gondoljuk, akkor a krémet mielőtt a lapokra kennénk érdemes fél órára a hűtőbe tenni.
Az első és második lapra kerül, a krém fele-fele arányban ezt befedjük a harmadik lappal, amire a máz kerül.
A mázhoz a tojások sárgáját a porcukorral kikeverjük, kb. 2 percre meleg vízbe állítjuk a tálat, ettől egy kicsit folyós lesz, könnyebb elkenni a tésztán. (Ez a máz amúgy a bounty szeletem máza is, és ahogy ott ezen a süteményen is telitalálat szerintem.) Majd a piskóta tetejét bevonjuk ezzel a mázzal és mehet a hűtőbe pár órára, míg megszárad a tetején a máz.
Én legjobb szeretem másnap szeletelni, mert úgy szépen szeletelhető lesz az elkészült kávés szelet süteményünk.

Kávés szelet

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Erika
Meggyes csokoládés finomság sütés nélkül, csodás ízű
Meggyes csokoládés finomság sütés nélkül, csodás ízű

A kekszet apróra törjük és hozzákeverjük a vajat, a meggyes gyümölcslét és a porcukrot, majd robotgéppel összedolgozzuk. Amikor kemény pép lesz belőle, belekeverjük a kimagvalt meg...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Katalin
Sárgabarackos pite
Sárgabarackos pite

Robotgépben a vajat a cukorral habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat. Kisebb részletekben belekeverjük a fahéjjal és a sütőporral összeszitált lisztet. Óvatosan...

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Judit
Mandulás kenyér
Mandulás kenyér

A vajat a cukorral és a tojássárgájával simára keverjük. A masszába óvatosan belekeverjük a sütőpapírral elkevert lisztet. Az őrölt mandulát és az aromát is hozzáadjuk. A toj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Dobos Anna
Kókuszos meggyes varázs
Kókuszos meggyes varázs

A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a tejet és az olajat, jól összekeverjük. A lisztet, a vaníliás cukrot, a kakaót és a sütőport is belekeverjük. A tojások...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk