A tésztához:
30 g sertészsír
2 evőkanál méz - vegyes virág
450 g búzaliszt (BL55)
150 g porcukor
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
1 kávéskanál szódabikarbóna
3 evőkanál 2,8%-os tej
A krémhez:
600 ml 2,8%-os tej
6 bő evőkanál búzadara
230 g vaj
230 g porcukor
Rétegezni:
200 g sárgabarack lekvár
A tetejére:
50 g vaj
100 g kristálycukor
40 g kakaópor - holland
4 evőkanál víz
A zsírt és a mézet felolvasztjuk.
A liszthez adjuk a porcukrot, szódabikarbónát, tojást, az olvasztott zsíros mézet és a tejet, majd jól összegyúrjuk a tésztát. Mivel liszt és liszt nem egyforma, ha nagyon kemény lenne, a tésztánk mehet hozzá még icipici tej. Fél órát félretesszük és pihentetjük. Sokan azt mondják hűtőbe pihentessük, úgy kezelhetőbb a tészta, én mindig a konyhapulton pihentetem.
Ha letelt a fél óra 4 részre osztjuk. Lisztezett deszkán tepsi nagyságúra kinyújtjuk. Én a 30*30 cm-es tepsimben szoktam készíteni, így ekkorára nyújtom. Majd a tepsi hátlapján, 170 C fokon 10-15 perc alatt megsütjük a lapokat. Érdemes alá sütőpapírt is tenni, nekem volt már olyan hogy ez a tészta ragaszkodott a tepsihez, így ennél a tésztánál minden esetben használok sütőpapírt.
A krémhez a tejből, búzadarából keményebb tejbegrízt főzünk, és hagyjuk kihűlni.
A porcukrot a vajjal habosra keverjük. Majd ha kihűlt a tejbegríz a kettőt alaposan kikeverjük, ezzel töltjük meg a lapokat.
Az első lapra tesszük a krém felét, erre jön a 2. lap, majd erre lekvárt kenünk.
Erre tesszük a 3. lapot, amire rákenjük a maradék krémet, befedjük a 4. lappal. Amire elkészítjük a kakaó mázat.
A mázhoz a vajat elkezdjük felolvasztani, ha már félig felolvadt hozzáadjuk a többi hozzávalót is, a vizet úgy adjuk hozzá, hogy 3-4 evőkanálnyi kell belőle. Ne legyen nagyon folyós. De ha mégis sikerülne folyósabbra csinálni, kevergetve addig főzzük, míg sűrűsödik, ez max pár perc) kis lángon addig főzzük, míg a cukor elolvad.
Ezt a mázat még melegen a sütemény tetejére simítjuk. Majd pár órára hűtőbe tesszük, akár egész éjjel ott pihenhet, addig felpuhulnak a lapok.
Ha már felpuhult szeletelhetjük is az elkészült mézes grízes szeletet.
1. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd kikeverjük a tojással is, hozzáadjuk a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót, tejet, tejfölt, és simára keverjük. 2. A masszát habzs...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kekszet apróra tördeljük, majd egy tálba tesszük és hozzákeverjük a vaníliás cukrot, a habot és a vajat és robotgéppel összedolgozzuk, majd egy tálba, vagy sütőformába tesszük. J...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet egy tálban összekeverjük a fűszerekkel és a sóval. A barna cukrot kissé elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzágyúrjuk a fűszeres lisztet. Fóliába csomagoljuk a tésztát, és kb....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy 20×30 cm-es tepsit előkészítünk. Az alját sütőpapírral kibéleljük, a sütőt pedig 180 fokra előmelegítjük. A cukrokat a puha vajjal, a tojássárgákkal habosra keverjük, majd kéz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű