Családireceptkönyv.hu

Mézeskalács recept


Írta:

Elk. idő: 90 perc
Adag: 6
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A tésztához:
300 g búzaliszt (BL55)
50 g búza-rétesliszt (BFF 55)
80 g porcukor
50 g vaj
1 csapott teáskanál kakaópor - holland
1 csapott teáskanál szódabikarbóna
1 csapott mokkáskanál gyömbér (őrölt)
1 csapott mokkáskanál fahéj (őrölt)
1 csapott mokkáskanál szegfűszeg (őrölt)
200 g méz - vegyes virág
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
1 db tojássárgája

A díszítésre:
1 db tojásfehérje
120 g porcukor

Elkészítés:


Egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet a kakaóval, a szódabikarbónával, a fűszerekkel, és a porcukorral, majd belemorzsoljuk a vajat.
300 g búzaliszt (BL55), 50 g búza-rétesliszt (BFF 55), 80 g porcukor, 50 g vaj, 1 csapott teáskanál kakaópor - holland, 1 csapott teáskanál szódabikarbóna, 1 csapott mokkáskanál gyömbér (őrölt), 1 csapott mokkáskanál fahéj (őrölt), 1 csapott mokkáskanál szegfűszeg (őrölt)
A mézet mikróban kicsit folyósabbra melegítjük, és hozzáadjuk a lisztes részhez.
200 g méz - vegyes virág
A legvégén hozzáadjuk a tojást, és a tojássárgáját. Kevés vízzel lágyíthatunk a tésztán ha szükséges, de elegendő egyszer bevizezni a kezünket a gyúráshoz.
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű), 1 db tojássárgája
Összegyúrjuk a tésztát.
10 percre hűtőbe rakjuk, folpackba csomagolva.
A kicsit kihűlt tésztából egy kisebb adagot lisztezett felületen kinyújtunk. A liszttel óvatosan bánjunk, hogy ne vegyen fel sokat a tészta. 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, és tetszőleges formákra kiszaggatjuk. Ha karácsonyfára készítjük, itt kell kiszúrni az akasztó helyét.
Sütőbe rakjuk az első adagot, és 8 percig sütjük 180 C-os, előmelegített sütőben. Légkeverés nélkül!
Közben készítjük az új adagot a másik tepsire, míg el nem fogy a tésztánk.
A sütőből kivett mézeskalácsokat kihűlésig egyenes felületre szedjük ki, mert ilyenkor még eldeformálódnak. 5 perc hűlés után vékonyan átkenhetjük őket tojásfehérjével, ha szeretnénk, hogy fényesek is legyenek.
A kihűlt mézeskalácsokat írókával díszíthetjük ha van kedvünk. Az írókához a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd apránként belekeverjük a porcukrot, amivel addig verjük, míg gyönyörű, csillogó és kemény habot nem kapunk. Nyomózsákba töltjük és kidíszítjük a mézeskalácsokat, majd hagyjuk őket tökéletesen megszáradni.
1 db tojásfehérje, 120 g porcukor

Mézeskalács recept

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Tünde
Őszibarackos alagút
Őszibarackos alagút

A piskótát megkenjük lekvárral, folpackban 1 órán át pihentetjük. Folpackkal kibélelünk egy őzgerincformát, 18 szeletre vágjuk a piskótát, 3x4 szelettel kibéleljük az alját és az o...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Túró gúla
Túró gúla

Piskóta tekercset készítünk, majd felszeleteljük. Folpackkal kibélelünk egy tálat és a piskótákkal kirakjuk. Beleöntjük a túrós krémet. Hűtőben, 10 órát hűtjük.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Epres - túrós torta
Epres - túrós torta

A darált kekszet az olvasztott vajjal, darált dióval és a sziruppal összedolgozzuk, a tortaformában elsimítjuk (kézzel belenyomkodjuk). Hűtőbe tesszük. A túrót, vaníliás cukrot,...

Elkészítési idő: 30-35 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Foszlós kelt diós csiga (Sóbors)
Foszlós kelt diós csiga (Sóbors)

Melegítsünk fel 150 milliliter tejet (ne legyen forró), keverjük bele a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és várjuk meg, amíg felfut. A lisztet öntsük egy tálba, az ujjunkka...

Elkészítési idő: 35+30 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk