A tésztához:
125 g búzaliszt (BL55)
75 g vaj
50 g porcukor
10 g mandulaliszt (darált mandula)
25 g tojás (apró, "S"-es méretű)
1 g só - tengeri
A karamellhez:
100 g kristálycukor
30 g víz
20 g méz - vegyes virág
40 g vaj
100 g habtejszín (30-32%-os)
A mogyorós régethez:
50 g földimogyoró (sózatlan, pirított)
A csokoládés réteghez:
120 g tejcsokoládé
80 g habtejszín (30-32%-os)
TELJES ELKÉSZÜLÉSI IDŐ
40 perc sütéssel a tésztához, 15 perc a karamella, 10 perc a csokoládéréteg, + a dermesztés
180 perc
Nem szívbarát recept!Tojásfehérjét tartalmaz!Cukrot tartalmaz!Glutént tartalmaz!Tejfehérjét tartalmaz!
Kivajazunk egy kisebb, kerek piteformát (18 cm átmérőjű, 2 cm magas legyen kb.)
A tésztához a hozzávalókat előkészítjük: A lisztet, a mandulalisztet és a sót egy tálba összeszitáljuk, a tojást egy tálkába kimérjük, és a hideg vajat összekockázzuk egy késsel.
A lisztes keverékhez adjuk a kockázott vajat, és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk benne, míg egy durvább morzsa állagot nem kapunk. (Vigyázzunk, hogy a vaj ne olvadjon meg a kezünktől.) Hozzáadjuk a tojást, és egy fakanállal eldolgozzuk a tésztában.
Lisztezett munkalapra borítjuk a tésztát, 1-2-t gyúrunk rajta, majd kb. 3-4 mm vékonyra kinyújtjuk. Feltekerjük a nyújtófára, és a formába illesztjük a tésztát. A kezünkkel elegyengetjük a tésztát, majd a felesleget levágjuk a forma széléről, és villával megszurkáljuk kicsit az alját. Mélyhűtőbe tesszük kb. 10 percre, ezalatt előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Ha a sütőnk meleg, betesszük a középső rácsra a tésztát, és kb. 15 perc alatt világosbarnára sütjük. A formában hagyjuk hűlni, majd kivesszük egy tányérra.
Míg a tészta hűl, elkészítjük a karamellt: Egy kisebb lábasba tesszük a cukrot, a mézet és a vizet, és keverés nélkül, közepes láng fölött karamellizáljuk. Egy tálkába tesszük a vajat és a tejszínt, és mikróban összeolvasztjuk őket. Ha a karamellánk szép aranybarna, hozzáöntjük a tejszínes vajat, és folyamatos keverés mellett 1,5 percig még a tűz fölött főzzük.
A kész karamellszószt a kihűlt tésztába öntjük, majd felezett, pörkölt és sótlan mogyoróval körberakosgatjuk. Hűtőben hagyjuk dermedni.
Elkészítjük a csokoládés réteget: A tejszínt egy lábasban felforraljuk, hozzáadjuk a csokit, és olvadásig kevergetjük. Ráöntjük a sütinkre, míg teljesen megtelik a tészta.
Hűtőben hagyjuk dermedni 1-2 órát. A tetejét mogyorószemekkel, és olvasztott étcsokival díszíthetjük.
A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját habosra keverjük a cukorral, az olajjal és a langyos vízzel. A lisztet elkev...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesA tojást habosra keverjük a xilittel és a margarinnal, majd apránként hozzáadjuk a sütőporos liszteket és a tejet. Végül belekeverjük a a kakaóport és a kókuszreszeléket is, majd s...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt előmelegítjük:180 fokra a sima sütőt, 165 fokra a légkeverésest. A csokoládét a vajjal vízgőz fölött felolvasztjuk. A tojásokat a cukorral habosra, fehéredésig keverjük e...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit összemorzsoljuk, majd becsomagolva mehet a hűtőbe 30 percre. 1 dl-t a meggybefőtt levét összekeverünk a vaníliás pudingporral. A meggyet egy edénybe öntj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű