Családireceptkönyv.hu

Somlói szelet


Írta:

Elk. idő: 70 perc
Adag: 1 tepsi
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A sárga piskótához:
4 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
4 evőkanál búzaliszt (BL55)
4 evőkanál kristálycukor

A kakaós piskótához:
4 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
3 evőkanál búzaliszt (BL55)
4 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál kakaópor - holland

A vaníliás pudinghoz:
40 g pudingpor (vaníliás)
2 evőkanál kristálycukor
400 ml 2,8%-os tej

A csokoládés pudinghoz:
40 g pudingpor (csokoládé ízű)
2 evőkanál kristálycukor
400 ml 2,8%-os tej

A tetejére:
400 ml habtejszín (30-32%-os)
12 g vaníliás cukor - bourbon
16 g habfixáló
2 csapott evőkanál kakaópor - holland
1 evőkanál kristálycukor
3 evőkanál víz

Elkészítés:


Első lépésben a piskótákat megsütjük 30*20 cm-es tepsin. A tojást kettéválasztjuk, a sárgáját a cukorral fehéredésig kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet, és óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert fehérjét is. Ezt sütőpapírral bélelt 30*20 cm-es tepsire tesszük, 200 C fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt szép pirosra, tűpróbáig sütjük. Míg sül a sárga piskóta, ugyanabban sorrendben összekeverjük a kakaós piskótát is. (A liszt után a kakaót érdemes beleszitálni, hogy ne legyen benne csomó.) Majd ezt is megsütjük. Amíg sül, addig elkészítjük a pudingokat, a tasakon leírt módon csak cukorral, és tejjel. Ha kész a piskóta, és a puding is. Egy tálcán alulra tesszük a kakaós piskótát, erre a vaníliás pudingot, rátesszük a sárga piskótát majd erre a kakaós pudingot. Ha kihűlt a puding, akkor a tejszínt a vaníliás cukorral, habfixálóval kemény habbá verjük. Ezt a csokoládés pudingra kenjük. A tetejét egy habkártya vagy villa segítségével, díszíthetjük. A csoki mázhoz a kakaóport és a cukrot, 3-4 evőkanál vízzel sűrűre főzzük. (kb. 2 perc, amíg a cukor elolvad. A vizet érdemes előbb 3 evőkanállal kezdeni, nehogy túl híg legyen. Ha kell, akkor mehet bele még víz 1 evőkanál azért így írom valahogy ez nekem is van, hogy 3, de van, hogy 4 evőkanál. Ha mégis sikerülne kissé folyékonyabbat készíteni, akkor lassú lángon kevergetve besűrűsödik pár perc alatt.) A kész kakaós mázat csak csorgassuk rá egy kanál vagy egy habzsák esetleg zacskó segítségével. Betesszük a hűtőbe kb. 1 óra múlva tökéletesen szeletelhető.

Somlói szelet

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Tejcsokoládés epertorta
Tejcsokoládés epertorta

A kekszet zsemlemorzsa állagúra törjük. A vajat felolvasztjuk és elkeverjük a kekszmorzsával. Ezt a tésztát lapogatjuk bele egy 18 cm-es formába. Hűtőben tartjuk amíg a krém elkész...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Andi
Repülőkrémes
Repülőkrémes

A tészta hozzávalóit kevés langyos tejjel összegyúrjuk,3 lapot sütünk belőle. A krémhez a tejet felfőzzük a liszttel,a margarint kihabosítjuk a porcukorral,miután kihűlt a puding,...

Elkészítési idő: 2
Nehézség: Közepes
share
Avatar Eperkoch
Eperkoch

A rizst megmossuk, majd egy csipet sóval, vaníliával, tejjel és a vízzel feltesszük főni. Amikor megpuhult hozzáadom a vajat, aztán lehűtjük. A tojásokat kettéválasztjuk és az é...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Hajni
Szalakális darált keksz*
Szalakális darált keksz*

4 tojást 25 dkg margarinnal, 25 dkg cukorral habosra keverünk, hozzáadunk 75 dkg lisztet és 1 dkg szalagárét. Kemény tésztát gyúrunk és másnapig hűtőszekrényben tartjuk. A fele ada...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk