40 dkg lencse
1 közepes fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
0.5 db citrom (leve és reszelt héja)
175 g tejföl
3 ek napraforgó olaj
1 evőkanál finomliszt
1 teáskanál fűszerpaprika (elhagyható)
só ízlés szerint
1 l sonkalé
A lencsét átmossuk, hozzáadjuk a babérlevelet, az egészben hagyott hagymát, a zúzott fokhagymát, és 1 l sonkalé plusz víz keverékében, ha nincs, csak sós vízben, lassú tűzön megfőzzük.
Ha kész, a hagymát kivesszük, és botmixerrel pépesítve visszatesszük a főzelékbe.
Az olajból és a lisztből rántást készítünk. Ekkor tesszük hozzá a pirospaprikát is (persze csak ha akarunk bele), de ez nem fontos. Berántjuk a főzeléket.
Hozzákeverjük a tejfölt, fél citrom reszelt héját, és jól összeforraljuk az egészet.
A tűzről levéve kevés citromlével ízesítjük.
A borsót olajon megpároljuk (ha kell egy pici vizet öntünk alá), hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, megsózzuk. Amikor puha megszórjuk liszttel és hideg vízzel felengedjük a...
Elkészítési idő: félóraHa friss spenótból készítem, akkor a spenótot megpucolom, megmosom és forrósban lévő vízben megfőzöm, de nem főzöm meg nagyon. A levéből egy keveset félre teszek. Egy nagy szelet...
Elkészítési idő:A spenótlevelet bő vízben alaposan megmossuk, majd kevés forrásban lévő vízben kb. 5 perc alatt megpároljuk. Ha kicsit hűlt, a vízzel együtt összeturmixoljuk. Az olajból és a lisz...
Elkészítési idő: 15 percA borsót megtisztítjuk, megmossuk és feltesszük főzni.babérlevéllel,Ha puha, szitán áttörjük a borsót, finomra vágott hagymás fokhagymás berántjuk, teszünk bele kevés sót és törött...
Elkészítési idő: 1,5 óra