kb. 1 kg krumpli
személyenként 2 kolbászdarab (ha van)
1 fej hagyma
3-4 babérlevél
1 ek 6%-os ecet
10 kis fakanál liszt
olaj
1 fakanál pirospaprika
1 fakanál só
1 fakanál Vegeta
1 dl tej, 1 kis pohár tejföl (ha van)
őrölt bors
A krumplit pucold meg, darabold fel, mosd meg, majd annyi vizbe feltenni, hogy épp elfedje. A kolbász héjat le kell szedni, es nagyobb darabokra vágni, majd mehet a krumplihoz + a 3-4 db babérlevél, és önts hozzá kb. 1 dl tejet.
Pucold meg a hagymát, mosd meg, vágd fel apróra. A felét kapard a főzelékhez, és keverd el benne.
Sózd meg 1 fakanál sóval és 1 fakanál Vegetával, egy kis bors. Ha felforr a főzelék, vedd takarékra a lángot.
Amíg fő a krumpli, csináld meg a rántást. Egy teflon serpenyőbe önts egy kis olajat (kb. 5 evőkanálnyit), és pirítsd benne üvegesre a hagyma másik felét, majd mehet bele a liszt, kevergetve pirítsd a rántást halványbarnára. Ekkor tégy bele 1 csapott fakanál pirospaprikát, oltsd el a gázt, és gyorsan keverd el a paprikát a liszttel. Öntsd fel a rántást kb. 3 dl hideg vízzel, és alaposan keverd el, hogy csomómentes legyen, majd kapard a rántást a főzelékhez.
Önts hozzá 1 evőkanál gyenge (6%-os) ecetet. Egy tányérba öntsd át a főzelékbe szánt tejfölt (legalább 1 kis poharasat), és először úgy magában keverd simára, aztán merj hozzá egy szedőkanál főzeléket, és azzal is keverd el. Ha fér a tányérba, akkor még egy merőkanállal szedhetsz rá főzeléket, és megint keverd el. Kapard a hígított tejfölt a főzelékhez.
A kelkáposzta külső leveleit eltávolítjuk, a torzsáját kivágjuk, a levelekre szedjük, kivágjuk belőlük a vastag ereket, és csíkokra vágjuk. Kevés olajon megpároljuk, fűszerezzü...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűAz almákat hámozzuk meg, a magházukat távolítsuk el, majd vágjuk fel vékony kis kockákra. Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje. Ízlés szerint adjunk hozzá cukrot, vaníl...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA lencsét átmostam, és a fenti összetevőkkel feltettem főni. Kb. fél óra alatt puhára is főtt, akkor egy másik pici lábosban felmelegítettem az olajat, és a fűszerkeveréket buborék...
Elkészítési idő: 1óra Nehézség: KönnyűA répát és krumplit megtisztítjuk, felaprítjuk és kevés vízben sóval, cukorral, babérlevéllel, majoránnával és a beleszeletelt fokhagymával megfőzzük. Az utolsó 5 percben hozzáa...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: Könnyű