1 kg karfiol
5 dl tej
1 ek vaj
3-4 ek liszt
15 dkg kemény sajt
só
szerecsendió
2 db tojás
A karfiolt megtisztítjuk, és rózsáira szedjük, majd 10 percig forró, só vízben előfőzzük, egy kevés citromlé kíséretében.
Leszűrjük, és kivajazott jénai tál aljára rakosgatjuk.
Elkészítjük a besamelt. 2 ek vajat hevítünk, lisztet keverünk bele, majd felöntjük tejjel, és sűrűre főzzük. Ne legyen túl sűrű, inkább hígabb, mert a sajtot is belereszeljük, és jól összekeverjük.
Ha kihűlt, a két tojást is belekeverjük, szerecsendiót reszelünk ízesítésként a mártáshoz, majd a karfiolra öntjük.
A tetejére is reszelünk egy kevés sajtot.
Forró sütőbe tesszük, és 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Felkockázva tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
A krumplit puhára főzzük és villával szétnyomkodjuk. Az élesztőt a langyos tejjel és kicsi cukorral felfuttatjuk. A liszthez hozzákeverjük a sót, a krumplit, az olajat, a kefirt,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt 170 fokra előmelegítjük. Egy kb. 25 x 20 cm-es tepsit vajjal kikenünk. A tojásokat szétválasztjuk. Az öt sárgáját egy nagy tálban felverjük, hozzáadjuk a sütőporos liszt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőző este a húst ujjnyi csíkokra vágjuk, összeforgatjuk a mustárral, borssal, a babérral, az olajjal, valamint a borral. Zárható dobozban egy éjszakán át a hűtőben pácoljuk. Másn...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÖsszegyúrtam a darált hús az áztatott zsemlével, sóval és a fűszerekkel majd a felét kiolajozott jénaiba simítottam. 4 krumplit héjába megfőztem, karikára vágtam és a massza tetej...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű