50 dkg cukkini
15 dkg zabpehelyliszt (vagy teljes kiőrlésű tönkölyliszt)
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál ételízesítő
1 kk majoranna
1 kk oregánó
5 dkg zsemlemorzsa
1 ek só
2 dl napraforgó olaj
Reszeljük le a cukkinit (tökreszelő, nagyobb lyukon).
Sózzuk meg a cukkinit, és keverjük össze úgy, hogy mindenhol érje a só.
Egy lábosban tegyük fel melegedni az olajat (kis lángon, ne hevüljön gyorsan és túl), 1,5-2 cm-ig érjen az edény falán nézve.
Ha levet eresztett a cukkini, nyomkodjuk ki, és öntsük le a levét.
Tegyük hozzá a lisztet, fűszerezzük (sót ekkor már ne tegyünk bele, az csak a leve kiengedéséhez kellett és elegendő mennyiséget magába is szívott) és alaposan keverjük össze.
Mélytányérba öntsünk egy nagyobb marék zsemlemorzsát.
A cukkinis masszából dió nagyságú golyókat, vagy rudakat formázzunk, és hempergessük meg a zsemlemorzsában.
Csipet zsemlemorzsával próbáljuk ki, hogy megfelelő meleg-e az olaj (ha a morzsa rögtön el kezd sercegve sülni, akkor megfelelő).
Közepes lángon süssük aranybarnára a pogácsákat (figyelve arra, hogy az olajban sercegve süljön, vagyis ne hűljön ki az olaj). Ha kissé lehűlt, várjunk egy kicsit, amíg a következő adagot sütjük.
A liszt fajtájától is függ, mennyire lesz formázható a massza. Ha nem akar összeállni, bele lehet ütni egy tojást (pl. a teljes kiőrlésű tönköly- vagy rozsliszttel kellően ragacsos, nem kell bele tojás.
Az egészségesebb elkészítésre tekintettel szűken bánjunk az olajjal, amiben sütünk. Egyszerre max. 4-5 db fasírtot süssünk, hogy ne hűtse le nagyon az olajat. A képen látható fasírtok teljes kiőrlésű tönkölyliszttel készültek.
A cukkinit megmossuk, a reszelő nagy lyukú részén lereszeljük, sózzuk és szűrőbe tesszük, hogy a vize kicsöpögjön és kézzel is jól kinyomkodjuk. Egy tálba tesszük a tojást, zsem...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: Könnyű1 nagyobb megtisztított zellergumót nagy lyukú reszelőn reszeld le. Keverj hozzá 1 tojást, 1 duci zúzott fokhagymát, sót, borsót, 1 csokor apróra vágott petrezselymet. Tegyél ho...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: 1. A csicseriborsót megmossuk, és 12 órán keresztül áztatjuk. 2. A hagymát, a fokhagymát, a petrezselymet és a borsót késes aprítóval összeaprítjuk. (Ha jó darálónk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMindent összekeverünk, de a zsemlemorzsának csak a fele kell. Kis golyókat gyúrunk belőle, majd óvatosan kilapítva megforgatom a maradék zsemlemorzsában és olajban kisütöm. A zseml...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: Közepes