2 szép nagy padlizsán (kb. 700-800 g összesen)
300 g vöröshagyma
3 ek. modenai balzsamecet
150g vörös lencse
80g barna rizs
1 sárgarépa
1/2 kk. őrölt kurkuma
só
olívaolaj a sütéshez
1.Először készítsd elő a zöldségeket: a padlizsánokat mosd és hámozd meg, vágd kb. 1 cm vastag szeletekre és besózva tedd félre. A vöröshagymákat vágd ketté majd szeletelt vékonyra. A répát tisztítsd meg és kockázd fel. Mosd meg a rizst és a vörös lencsét. Utóbbit elég nehéz addig mosni, amíg már nem habzik tőle a víz, ezért én áztatni szoktam kb. fél óráig, amíg sorra kerül a receptben.
Kevés olívaolajon futtasd meg a felkockázott sárgarépát, majd forgasd hozzá a barna rizst és pirítsd úgy fél-1 percig. Engedd fel annyi vízzel, ami ellepi a rizst és hagyd főni lefedve kb. 25-30 percig (amíg a rizs félig megpuhul).
Egy nagy tapadásmentes serpenyőben süsd meg a padlizsánszeleteket. Kicsit forróbb, mint közepes fokozatú tűzhelyre lesz szükséged: ha így teszed a lecsepegtetett szeleteket 2-3 kanál forró olívaolajra, akkor viszonylag gyorsan és jól átsülnek, mielőtt "meginnák" az összes olajat.
A rizs már félig megfőtt, most keverd hozzá a vörös lencsét, sózd, mehet bele a kurkuma is, és engedd fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Főzd fedő alatt még kb. 20 percig, amíg a lencse is megpuhul.
Most van idő elkészíteni a hagymát: akár a padlizsánhoz használt serpenyőben, olívaolajon kezd el sütni a hagymát. Amikor már üveges, keverd hozzá a modenai balzsamecetet. Időnként átforgatva hagyd sülni, amíg szép aranybarna lesz (kb. 15-20 perc).
El is készült ez a színes-illatos vegán összeállítás. Készítettem már gyorsabb receptet is, tudom, kb. 1 óra alatt azért a végére lehet érni, és az elkészítése igazán nem igényel komoly konyhaművészeti fogásokat. A karamellizált hagyma pedig finom feltét lehet pl. főzelékeken is.
Ebben a sok finom zöldségben összesen kb. 200g szénhidrát van, ami éppen 50g CH/ebéd (a padlizsánt nem számolva, mert az alacsony CH-tartalmú zöldség).
A vörös lencse narancs színét szerettem volna kiemelni, így került mellé egy kis sárgarépa és kevés kurkuma is. És hogy a hagyma mitől lett ilyen ínycsiklandóan karamell színű? Modenai balzsamecet. Nem használtam sokat, és az ecetsav úgyis elpárolog belőle, hogy tényleg csak egy balzsamos ízvilág maradjon hátra.
A hozzávalókat kézzel összegyúrjuk. Vizes kézzel golyókká formáljuk és forró,bő olajban kisütjük.
Elkészítési idő: 30 percA színes paprikát, a lila hagymát és a szárzellert apró kockákra vágjuk, majd enyhén megsózzuk, és kicsit állni hagyjuk. A zöldségkeveréket forró sós vízben megfőzzük, majd leszűrj...
Elkészítési idő:A cukkinit és a sárgarépát meghámoztam és nagylyukú reszelőn lereszeltem, a sajtos szintén. Az egészet összekevertem, borsoztam, megint összekevertem. Egy tepsit kibéleltem sütőpap...
Elkészítési idő:A sajtot lereszeljük, majd hozzáadjuk a tojások habbá vert fehérjéjét. 1 órára hűtőbe tesszük, majd vizes kézzel kis golyókat formázunk belőlük, zsemlemorzsába forgatjuk és forró o...
Elkészítési idő: