2 szép nagy padlizsán (kb. 700-800 g összesen)
300 g vöröshagyma
3 ek. modenai balzsamecet
150g vörös lencse
80g barna rizs
1 sárgarépa
1/2 kk. őrölt kurkuma
só
olívaolaj a sütéshez
1.Először készítsd elő a zöldségeket: a padlizsánokat mosd és hámozd meg, vágd kb. 1 cm vastag szeletekre és besózva tedd félre. A vöröshagymákat vágd ketté majd szeletelt vékonyra. A répát tisztítsd meg és kockázd fel. Mosd meg a rizst és a vörös lencsét. Utóbbit elég nehéz addig mosni, amíg már nem habzik tőle a víz, ezért én áztatni szoktam kb. fél óráig, amíg sorra kerül a receptben.
Kevés olívaolajon futtasd meg a felkockázott sárgarépát, majd forgasd hozzá a barna rizst és pirítsd úgy fél-1 percig. Engedd fel annyi vízzel, ami ellepi a rizst és hagyd főni lefedve kb. 25-30 percig (amíg a rizs félig megpuhul).
Egy nagy tapadásmentes serpenyőben süsd meg a padlizsánszeleteket. Kicsit forróbb, mint közepes fokozatú tűzhelyre lesz szükséged: ha így teszed a lecsepegtetett szeleteket 2-3 kanál forró olívaolajra, akkor viszonylag gyorsan és jól átsülnek, mielőtt "meginnák" az összes olajat.
A rizs már félig megfőtt, most keverd hozzá a vörös lencsét, sózd, mehet bele a kurkuma is, és engedd fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Főzd fedő alatt még kb. 20 percig, amíg a lencse is megpuhul.
Most van idő elkészíteni a hagymát: akár a padlizsánhoz használt serpenyőben, olívaolajon kezd el sütni a hagymát. Amikor már üveges, keverd hozzá a modenai balzsamecetet. Időnként átforgatva hagyd sülni, amíg szép aranybarna lesz (kb. 15-20 perc).
El is készült ez a színes-illatos vegán összeállítás. Készítettem már gyorsabb receptet is, tudom, kb. 1 óra alatt azért a végére lehet érni, és az elkészítése igazán nem igényel komoly konyhaművészeti fogásokat. A karamellizált hagyma pedig finom feltét lehet pl. főzelékeken is.
Ebben a sok finom zöldségben összesen kb. 200g szénhidrát van, ami éppen 50g CH/ebéd (a padlizsánt nem számolva, mert az alacsony CH-tartalmú zöldség).
A vörös lencse narancs színét szerettem volna kiemelni, így került mellé egy kis sárgarépa és kevés kurkuma is. És hogy a hagyma mitől lett ilyen ínycsiklandóan karamell színű? Modenai balzsamecet. Nem használtam sokat, és az ecetsav úgyis elpárolog belőle, hogy tényleg csak egy balzsamos ízvilág maradjon hátra.
Megmossuk a répákat, majd meghámozzuk. A fokhagymákat is megpucoljuk. Ezután a répákat feldaraboljuk. Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra (alul-felül sütés), majd a tepsiben el...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKicsi, körülbelül 1,5x1,5 cm-es kockákra vágjuk a pizza mozzarellát. (Ez az a fajta mozzarella, ami nem vízben ázik!) Rántott mozzarella golyó recept 1. fázisfotó Rántott mozzare...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA "polentához" felforraljuk a vizet, beleöntjük a darát folytonos keverés mellett, sózzuk, és újraforrástól számítva 10 percig főzzük, majd fedő alatt még 10 percig hagyjuk duzzadn...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűSűrű palacsinta tészta, amit olajos palacsinta sütőben kisütöttem A kisült palacsintatésztákba töltöttem a spenótot, negyedbe hajtogattam, és natúr joghurttal megkentem a tetejü...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű