Családireceptkönyv.hu

Sütőtökös lasagne


Írta:

Elk. idő: 1 óra 15 p
Adag: 4-6 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A töltelékhez:

Egy szép nagy tök
Olívaolaj
Só, bors
Zsálya
Oregánó
Kakukkfű
Szerecsendió
A besamel mártáshoz:

10 dkg vaj
10 dkg liszt
Kb. 8 dl tej

Fehérbors
Szerecsendió
Az összeszereléshez:

Egy csomag héj nélküli tökmag
Lasagne lapok

Elkészítés:


[1] A sütőtököt kimagozzuk, nagyobb darabokra vágjuk és egy tepsibe helyezzük. Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk és jöhetnek rá a zöld fűszerek, végül pedig egy kevés szerecsendióval hintjük meg. Mehet be a 220 fokos sütőbe 45-50 percre, amíg a tök szépen lepirul, és pörzs anyag keletkezik rajta. Hagyjuk kihűlni a tököt, közben pedig dobjuk össze a besamel mártást!

[2] Egy lábasban felolvasztjuk a vajat és hozzáadjuk a lisztet, ügyelve arra, hogy ne piruljon le. Alaposan elkeverjük, majd részletekben adagolva hozzáadjuk a tejet. Ha az egészet elkevertük csomómentesre, akkor sózzuk, borsozzuk, és reszelünk bele egy kevés szerecsendiót.

[3] A sütőtökös lasagne egyik legjobb része a pirított tökmag: ehhez egy csomag héj nélküli tökmagot rázogatva addig pirítsunk, amíg pattogni nem kezd - ha kész, félretesszük.

[4] A kihűlt tököt kikanalazzuk a héjából egy nagyobb tálba. Hozzáadunk egy kevés extra szűz olívaolajat (jóféle olajat használjatok!!) majd áttörjük, hogy szép krémes legyen. Ha szükséges, egy kevés sóval és borssal ízesítsük.

[5] Egy sütőtepsi aljár öntünk egy keveset a besamelmártásból, ráhelyezünk egy réteg lasagne tésztát, majd egyenletesen megpakoljuk a sült tökkel. Jó sok reszelt sajt, besamel és pirított tökmag jön még rá. Ezt a műveletet addig ismételjük, amíg a tepsink meg nem telik, majd a tetejére öntünk még egy extra adag besamelt, ráreszelünk egy csomó sajtot és megborsozzuk. Mehet be a sütőbe: 200 fok, 30-35 perc. Ha megsült, 10-15 perc pihentetés után felvágjuk, és jól megesszük.

Trükkök, tippek, praktikák:


Tombol a sütőtökszezon, mi is készülünk pár isteni recepttel. Első körben következzék a Zé-féle sütőtökös lasagne pirított tökmaggal, ami az egyik nagy kedvencünk már évek óta. Sokan kérték már a receptjét, hát íme itt van! Édeskés, fűszeres sült tök, ropogós tökmag, krémes besamel - ennél jobb dolog egyszerűen nem történhet egy sütőtökkel! Szuperegyszerű kaja, 5 lépésből megvan, mindenképp próbáljátok ki!

Sütőtökös lasagne

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Vegetáriánus,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Rántott sajt
Rántott sajt

A sajtot 4-5mm vastagságúra szeleteljük. Csak kemény vagy félkemény sajtot használjunk. A sajtot először tejbe mártjuk, hogy a liszt majd rá tudjon ragadni A tejet hagyjuk lecsö...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tepertőkrém
Tepertőkrém

A magokat a picike kókuszzsíron addig pirítottam, amíg isteni illatuk lett Mikor kihűlt, sóztam, fűszereztem, és morzsásra aprítottam a lenmagolajjal. Pici forrásvizet öntöttem hoz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Réka
Fete sajtos gombafejek
Fete sajtos gombafejek

A fetát/juhtúrót egy tálban villával összetöröm, hozzá adom az aprított kaprot, a nagyon apró kockára vágott lila – és új hagymát, sózom, borsozom majd jól összekeverem. A gomba...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk