A töltelékhez:
Egy szép nagy tök
Olívaolaj
Só, bors
Zsálya
Oregánó
Kakukkfű
Szerecsendió
A besamel mártáshoz:
10 dkg vaj
10 dkg liszt
Kb. 8 dl tej
Só
Fehérbors
Szerecsendió
Az összeszereléshez:
Egy csomag héj nélküli tökmag
Lasagne lapok
[1] A sütőtököt kimagozzuk, nagyobb darabokra vágjuk és egy tepsibe helyezzük. Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk és jöhetnek rá a zöld fűszerek, végül pedig egy kevés szerecsendióval hintjük meg. Mehet be a 220 fokos sütőbe 45-50 percre, amíg a tök szépen lepirul, és pörzs anyag keletkezik rajta. Hagyjuk kihűlni a tököt, közben pedig dobjuk össze a besamel mártást!
[2] Egy lábasban felolvasztjuk a vajat és hozzáadjuk a lisztet, ügyelve arra, hogy ne piruljon le. Alaposan elkeverjük, majd részletekben adagolva hozzáadjuk a tejet. Ha az egészet elkevertük csomómentesre, akkor sózzuk, borsozzuk, és reszelünk bele egy kevés szerecsendiót.
[3] A sütőtökös lasagne egyik legjobb része a pirított tökmag: ehhez egy csomag héj nélküli tökmagot rázogatva addig pirítsunk, amíg pattogni nem kezd - ha kész, félretesszük.
[4] A kihűlt tököt kikanalazzuk a héjából egy nagyobb tálba. Hozzáadunk egy kevés extra szűz olívaolajat (jóféle olajat használjatok!!) majd áttörjük, hogy szép krémes legyen. Ha szükséges, egy kevés sóval és borssal ízesítsük.
[5] Egy sütőtepsi aljár öntünk egy keveset a besamelmártásból, ráhelyezünk egy réteg lasagne tésztát, majd egyenletesen megpakoljuk a sült tökkel. Jó sok reszelt sajt, besamel és pirított tökmag jön még rá. Ezt a műveletet addig ismételjük, amíg a tepsink meg nem telik, majd a tetejére öntünk még egy extra adag besamelt, ráreszelünk egy csomó sajtot és megborsozzuk. Mehet be a sütőbe: 200 fok, 30-35 perc. Ha megsült, 10-15 perc pihentetés után felvágjuk, és jól megesszük.
Tombol a sütőtökszezon, mi is készülünk pár isteni recepttel. Első körben következzék a Zé-féle sütőtökös lasagne pirított tökmaggal, ami az egyik nagy kedvencünk már évek óta. Sokan kérték már a receptjét, hát íme itt van! Édeskés, fűszeres sült tök, ropogós tökmag, krémes besamel - ennél jobb dolog egyszerűen nem történhet egy sütőtökkel! Szuperegyszerű kaja, 5 lépésből megvan, mindenképp próbáljátok ki!
Aprítógépben összedolgozzuk a leszűrt csicseriborsót a felaprított újhagymával, a kenyérbéllel. Hozzáadjuk a tojást, a tojássárgáját, a kurkumát, a fokhagymát, a római köményt és...
Elkészítési idő: 40 perc. Nehézség: KözepesA krumplit megpucoljuk, felkockázzuk, és annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi, megfőzzük. Amikor már annyira puha, hogy szinte szétesik, elzárjuk alatta a lángot. A vizet leöntjü...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA cukkiniket meghámozzuk, majd 1,5 cm-es karikára vágjuk, és a középső magrészt kiemeljük éles késsel. A szép karikákat enyhén besózzuk, és 1 órát állni hagyjuk. Ezután leöntjük a...
Elkészítési idő: 30perc Nehézség: KönnyűÍgy készítsd: A cukkinit nagylyukú reszelőn reszeld le és sózd be. A finomra vágott hagymát dinszteld meg egy kis olajon. A tojásokat keverd ki az olajjal, add hozzá a sütőport...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű