Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Dobos torta krém


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


4 tojás
200 g cukor (tehetünk hozzá vaníliát is, de nélküle is nagyon jó)
2 ek kakaó
100 g étcsoki
rum ízlés szerint
200 g vaj (nem margarin)

4 tojásos krém kb. 20 cm laphoz
5 tojásos krém kb. 22 cm laphoz
8 tojásos krém kb. 25-26 cm laphoz
10 tojásos krém kb.28 cm laphoz
12 tojásos krém kb 30 cm laphoz

Elkészítés:


Olyan keverőtálat választunk amit tehetünk gőz fölé is. Választunk mellé egy edényt, amibe pont belefér, ebbe 2-3 ujjnyi vizet teszünk, forrni tesszük.
Előkészítjük az ízesítőket, a csokit apróra vágjuk, a kakaót kimérjük. A rumot is készítsük a kezünkhöz, ez lemaradt a képről.
A keverőtálba kimérjük a cukort és rátörjük a tojást..
Mixerrel felhabosítjuk.
A már forró gőz fölé tesszük, és addig kevergetjük, míg belenyúlva kellemetlenül forrónak nem érezzük a habot. (Ez, ha már forr a víz, olyan 5 perc főzést jelent 6 tojásos krém esetén.)
A forró krémre szitáljuk a kakaót, beleöntjük a csokit is, majd jól elkeverjük benne. Ekkor még jó lágy, de nem kell megijedni, krém lesz belőle :)
Szobahőre hűtjük, majd 3-4 órára hűtőbe tesszük, hogy jól lehűljön. A nagyon lágy vajat rátesszük a hideg alapra, majd együtt jól kihabosítjuk.
Régebb a szobahőre hűlt alaphoz adtam a lágy vajat, utána többször lehűtöttem, hogy kihabosodjon. Ha kellően lehűtjük az alapot akkor kb. 2 perc a lágy vajjal együtt, és nagyon habos, jó tartású krémet kapunk.Tehát érdemes megvárni, hogy jól lehűljön.

Ugyanezen az elven, tehát a tojás cukor felhabosítása, majd hőkezelése, lehet készíteni más krémeket is:
pl. a fatörzs grillázsos krémjét, vagy a királyfi vaníliás krémjét, de lehet kakaó helyett instant kávét tenni bele. Egy biztos , legfinomabb krémek azok, amibe tojás is kerül, ezzel a módszerrel pedig nem csak az íze lesz jó, hanem az állaga is kiváló,habos, könnyű szerkezetű.

Trükkök, tippek, praktikák:


Nagy előnye ennek a krémnek a tortadíszítésben, hogy nem csak nagyon finom krém, hanem közvetlenül tehető fondant alá is, mert nem oldja a burkolatot. Pozitívuma még hogy, egy edény összepiszkításával megvan a krém, fölösleges külön habosítani a vajat hozzá.
4 tojásra számolva írom le a receptet, s majd leírom azt is, hogy hány cm átmérőjű tortához mennyi krémet készítsünk. .

Dobos torta krém

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: keria
Fánk
Fánk

3 dl langyos tejjel, élesztővel, egy kanál cukorral, 3 kanál liszttel félsűrű kovászt készítünk. A tojássárgáját a többi porcukorral elkavarjuk, és a kovászhoz adjuk. Keverés k...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Mari
Sajtos keksz
Sajtos keksz

Tésztát össze gyurni és 3 db egyforma cipót készíteni, kinyújtani és megkenni a sajtos töltelékkel, szorosan feltekerni,folpakba csomagolni és 24 órára hűtőbe tenni. sütés előtt...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar narancsos-mandulás piskóta
narancsos-mandulás piskóta

1.A vajból 4 dkg-ot a mikró közepes fokozatán megolvasztjuk, félrerakjuk hűlni, a sütőt 175 fokra előmelegítjük. 2.Az egész tojásokat a cukorral a kézimixer legnagyobb fokozatán h...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Stollwerck szelet
Stollwerck szelet

A tészta hozzávalóit egyszerűen összegyúrjuk, az élesztőt sem kell felfuttatni. A tésztát három részre osztjuk, és gáztepsinyi lapokat sütünk belőle. Picit megszurkálj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk