menu

Családireceptkönyv.hu

Gulyásleves


Írta:

Elk. idő: 1,5 óra
Adag: 4 adag
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A leveshez
40 dkg marhahús
1 közepes fej vöröshagyma
2 ek napraforgó olaj
1 közepes db paprika
1 közepes db paradicsom
1 kk fűszerpaprika
13 dkg sárgarépa
12 dkg fehérrépa
30 dkg burgonya
1 l marha alaplé (kockából is lehet)
2 csipet őrölt fűszerkömény
só ízlés szerint
bors ízlés szerint

A galuskához
1 db tojás
3 evőkanál finomliszt
1 csipet só

Elkészítés:


A hagymát apróra vágjuk, a húst felkockázzuk, a paprikát csíkokra szeljük. A paradicsomot leforrázva megszabadítjuk héjától, és feldaraboljuk.
Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd megszórjuk a pirospaprikával (óvatosan, oda ne égen!), hozzáadjuk a húst, s pár percig nagy lángon, folyamatosan kevergetve pirítjuk.
Ekkor hozzáadjuk a paprikát, a paradicsomot, sózzuk, s lefedve, kis lángon, saját levében addig pároljuk, míg a hús megpuhul. Ez kb. 1 óráig tart. Ha levét elfővi, pótoljuk. (Én 3-4-szer öntöttem hozzá 1-1 dl vizet az egy óra folyamán.)
Ez az idő pont elég rá, hogy a répákat megpucoljuk és karikákra szeljük, a krumplit is megpucoljuk, s felkockázzuk.
És, hogy elkészítsük a marhahús-alaplevet, s a galuskát. Ehhez a tojást enyhén felverjük, majd annyi lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz (kb. 3 ek), végül pedig lobogó vízbe szaggatjuk és megfőzzük.
Mikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a zöldségeket, felengedjük az alaplével (ha nem fedi el a sűrűjét, vizet is adunk hozzá), köménnyel ízesítjük, s tovább főzzük, míg minden meg nem puhul (kb. 15 perc).
Fedő nélkül forraljuk, nem árt, ha kis lé el is párolog. A vége előtt pár perccel beletesszük a galuskát.
Tálalás előtt (mely persze finom kenyérrel történik) sóval, borssal ízesítjük.

Gulyásleves

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Hideg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Túrós kocka
Túrós kocka

A túrót egy tálba öntjük, majd alaposan összetörjük. (Erre most egy krumplitörőt használtam.) A lisztet a sóval elkeverjük, majd a túróhoz adjuk. A margarint is hozzáadjuk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Katalán gazpacho
Katalán gazpacho

A paradicsomot meghámozzuk, a zöldpaprika magházát eltávolítjuk, majd húsukat 1 cm-es kockákra vágjuk. Apró kockákra metéljük a vöröshagymát is. Ízesítjük a zúzott fokhagymával, az...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Orosz hideg savanyúleves gerslivel és kovi uborkával
Orosz hideg savanyúleves gerslivel és kovi uborkával

A gerslit külön, sós vízben puhára főzzük, kb. 30-40 perc alatt puhul meg. Az alaplevet felmelegítjük, beletesszük a felkockázott burgonyát, és kb. 15 percig főzzük, amíg megpuhu...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Fahéjas csiga (paleo)
Fahéjas csiga (paleo)

A tésztához a tojást a kókuszolajjal, a Totu tejjel, és az eritrittel, habverővel alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a sütőporral és sóval elkevert rostmixet. Szép egynemű tésztáv...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk