menu

Családireceptkönyv.hu

Gulyásleves


Írta:

Elk. idő: 1,5 óra
Adag: 4 adag
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A leveshez
40 dkg marhahús
1 közepes fej vöröshagyma
2 ek napraforgó olaj
1 közepes db paprika
1 közepes db paradicsom
1 kk fűszerpaprika
13 dkg sárgarépa
12 dkg fehérrépa
30 dkg burgonya
1 l marha alaplé (kockából is lehet)
2 csipet őrölt fűszerkömény
só ízlés szerint
bors ízlés szerint

A galuskához
1 db tojás
3 evőkanál finomliszt
1 csipet só

Elkészítés:


A hagymát apróra vágjuk, a húst felkockázzuk, a paprikát csíkokra szeljük. A paradicsomot leforrázva megszabadítjuk héjától, és feldaraboljuk.
Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd megszórjuk a pirospaprikával (óvatosan, oda ne égen!), hozzáadjuk a húst, s pár percig nagy lángon, folyamatosan kevergetve pirítjuk.
Ekkor hozzáadjuk a paprikát, a paradicsomot, sózzuk, s lefedve, kis lángon, saját levében addig pároljuk, míg a hús megpuhul. Ez kb. 1 óráig tart. Ha levét elfővi, pótoljuk. (Én 3-4-szer öntöttem hozzá 1-1 dl vizet az egy óra folyamán.)
Ez az idő pont elég rá, hogy a répákat megpucoljuk és karikákra szeljük, a krumplit is megpucoljuk, s felkockázzuk.
És, hogy elkészítsük a marhahús-alaplevet, s a galuskát. Ehhez a tojást enyhén felverjük, majd annyi lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz (kb. 3 ek), végül pedig lobogó vízbe szaggatjuk és megfőzzük.
Mikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a zöldségeket, felengedjük az alaplével (ha nem fedi el a sűrűjét, vizet is adunk hozzá), köménnyel ízesítjük, s tovább főzzük, míg minden meg nem puhul (kb. 15 perc).
Fedő nélkül forraljuk, nem árt, ha kis lé el is párolog. A vége előtt pár perccel beletesszük a galuskát.
Tálalás előtt (mely persze finom kenyérrel történik) sóval, borssal ízesítjük.

Gulyásleves

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Hideg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Szénhidrátcsökkentett, gluténmentes mini perecek
Szénhidrátcsökkentett, gluténmentes mini perecek

Külön edénybe mérjük ki a száraz és a folyékony hozzávalókat. Ezután öntsük őket egybe és gyúrjuk össze. Pihentessük a tésztát 10 percig. Addig borítsunk le sütőpapírral e...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Csokis muffin
Csokis muffin

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Hidegtál Húsvétra
Hidegtál Húsvétra

A madarat előző nap kifaragjuk, lekenjük aszpikkal. Másnap a sonkatekercset a csirkemájas töltelékkel (a hagymán pirított májat a fűszerekkel kétszer ledaráljuk és hozzáadjuk a b...

Elkészítési idő: 225 perc / elők
Nehézség: Közepes
share
Avatar Zserbó
Zserbó

A lisztet elmorzsolom a vajjal, hozzáadok 10 dkg cukrot, a tejben felfuttatott élesztőt, a két tojás sárgáját, a szódabikarbónát és a rumot, Jól összegyúrom. a diót ledarálom,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk