A leveshez
40 dkg marhahús
1 közepes fej vöröshagyma
2 ek napraforgó olaj
1 közepes db paprika
1 közepes db paradicsom
1 kk fűszerpaprika
13 dkg sárgarépa
12 dkg fehérrépa
30 dkg burgonya
1 l marha alaplé (kockából is lehet)
2 csipet őrölt fűszerkömény
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
A galuskához
1 db tojás
3 evőkanál finomliszt
1 csipet só
A hagymát apróra vágjuk, a húst felkockázzuk, a paprikát csíkokra szeljük. A paradicsomot leforrázva megszabadítjuk héjától, és feldaraboljuk.
Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd megszórjuk a pirospaprikával (óvatosan, oda ne égen!), hozzáadjuk a húst, s pár percig nagy lángon, folyamatosan kevergetve pirítjuk.
Ekkor hozzáadjuk a paprikát, a paradicsomot, sózzuk, s lefedve, kis lángon, saját levében addig pároljuk, míg a hús megpuhul. Ez kb. 1 óráig tart. Ha levét elfővi, pótoljuk. (Én 3-4-szer öntöttem hozzá 1-1 dl vizet az egy óra folyamán.)
Ez az idő pont elég rá, hogy a répákat megpucoljuk és karikákra szeljük, a krumplit is megpucoljuk, s felkockázzuk.
És, hogy elkészítsük a marhahús-alaplevet, s a galuskát. Ehhez a tojást enyhén felverjük, majd annyi lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz (kb. 3 ek), végül pedig lobogó vízbe szaggatjuk és megfőzzük.
Mikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a zöldségeket, felengedjük az alaplével (ha nem fedi el a sűrűjét, vizet is adunk hozzá), köménnyel ízesítjük, s tovább főzzük, míg minden meg nem puhul (kb. 15 perc).
Fedő nélkül forraljuk, nem árt, ha kis lé el is párolog. A vége előtt pár perccel beletesszük a galuskát.
Tálalás előtt (mely persze finom kenyérrel történik) sóval, borssal ízesítjük.
Először a meggyet teszem bele, forralom pár percig, majd a többi gyümölcsöt. Ebben őszibarack, körte és alma van. Cocomas-ban elkevert 1 ek. tápiókakeményítővel vagy nyílgyökérlisz...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA karajt megtisztítjuk, éles, hosszú késsel felszúrjuk, kívül-belül alaposan megfűszerezzük. Egyik végéről bele szúrjuk a kolbit, a másik végéről a répát. (kb. fele-fele hosszan)....
Elkészítési idő: 140 perc / elők Nehézség: NehézPulykaszárny savanyú káposztával: A húst előző nap bepácolom fokhagymás delikát, bors, sós, tejben (ez elhagyható, de finomabb így a húsnak az íze) A babot előfőzöm,......sava...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA gyümölcsöket felszeleteljük, majd egy tálba öntjük. Hozzáadjuk a baracklét majd a fél liter tejszínt. A citrom felét vékony karikákra vágjuk, és szintén belerakjuk a levesbe. A c...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű