1 doboz (8 db) ananászkarika (kb. 560 g)
200 g főtt, füstölt sonka vagy tarja szeletben
120 g+8 szelet gouda vagy edami sajt
8 szelet kicsontozott rövidkaraj
só, bors
2 ek. finomliszt
1 ek. vaj/margarin
3 ek. olaj
1/2 csípős-hegyes, piros húsú paprika
2-3 szál petrezselyem
A körethez:
40 g puha mazsola
20 g vaj/margarin
200 g hosszú szemű rizs
3-4 szál újhagyma
1. Az ananászkarikákat kiemeljük a léből, élükre állítva szűrőtálba támasztjuk, jól lecsepegtetjük, majd papírkendővel felitatjuk róluk a nedvességet. A sonkaszeleteket vékony csíkokra szeljük. 120 g sajtot szálasra reszelünk. Alufóliával kibéleljük a sütőbe való nagy zománcos tepsit (hogy kevesebbet kelljen majd mosogatni). A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
2. A körethez a mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. A vajat/margarint felforrósítjuk, rádobjuk a rizst, kissé megsózzuk, felöntjük 4 dl vízzel, felforraljuk. Lefedjük, betesszük a sütő alsó harmadában elhelyezett rácsra (középre majd a húsos tepsi kerül), és puhára pároljuk (készíthetjük mikrohullámú sütőben is).
3. A hússzeleteket leöblítjük, felitatjuk róluk a nedvességet, kerekebb-hártyás szegélyüket ollóval több helyen bevagdossuk-megcsipkedjük (A), (hogy sülés közben ne púposodjanak fel). Folpackkal letakarva szelíden kiverjük-elvékonyítjuk meghintjük sóval és őrölt borssal.
4. Serpenyőben felhevítjük a vajat/margarint, beletesszük az ananászkarikákat, mindkét oldalukat kissé megpirítjuk (B), tányérra terítve félretesszük. Az ananász „pecsenyealjához” adjuk az olajat, a hússzeleteket meghintjük fátyolnyi liszttel (C), és a forró zsiradékban, mérsékelt tűzön, fedő nélkül mindkét oldalukat 2 percig sütjük (D).
5. A hússzeleteket egyenesen a tepsibe sorakoztatjuk, tetejükre 1-1 szelet sajtot fektetünk úgy, hogy a hús szegélyén túllógó sajt-csücsköket, amennyire lehet, a sajtszeletek alá hajtjuk (sülés közben leolvadnának a húsról, kár értük!). Arányosan elosztva közepükre halmozzuk a sonkát, betakarjuk az ananászkarikákkal (E), megszórjuk a reszelt sajttal, és a forró sütőben, középső bordamagasságon enyhe pirulásig sütjük (kb. 20 perc). Mielőtt betesszük a tepsit a sütőbe, megkeverjük a rizst, ha szükséges kevés forró vizet öntünk hozzá.
6. Az újhagymát megtisztítjuk, majd a csípős paprikával együtt felkarikázzuk. A hússzeleteket tálra rendezzük, tetejüket paprikagyűrűkkel és petrezselyemmel díszítjük. A rizst lazán összekeverjük a mazsolával (F), valamint a nyers hagymakarikákkal, csinos tálba szedjük, és azonnal tálaljuk.
Elkészítése: A rizst puhára főzzük az ételízesítős vízben A vöröshagymát apróra vágjuk, megfuttatjuk a felforrósított olajon, hozzáadjuk a darált húst és megpároljuk. Sóval, bor...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hagymát megdinszteljük az olajon, rárakjuk a felkockázott húst. Fehéredésig pirítjuk, közben kevergetjük, majd megszórjuk pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk. Felöntjük kevés vízz...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűElkészítés: A vöröshagymát zsírban megpirítom, felét kiveszem a töltelékhez. A darált húst összekeverem a tojással, a félig főtt rizzsel, a pirított vöröshagymával, a reszelt fokha...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: KözepesA húst kisebb darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Sűrű palacsinta tésztát készítünk a vízből, tojásból és a lisztből, csipet sót is teszünk bele. Csomómentesre keverjük. Ebbe for...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű