Tészta hozzávalók: 2 rúdra (gáztepsi méretűre)
-60 dkg. liszt
- 10 dkg. zsír (margarin)
- 1,5 dkg. élesztő - 1 dcl. langyos tej, - 1 ek. cukor
- csipet só
- 1 tojás + 1 sárgája
- 4 dkg. kristálycukor
Az élesztőt kicsit felfuttatni. A lisztet, a zsiradékkal, ami szoba hőmérsékletű legyen, összemorzsolni, a közepébe 1 egész tojás és egy sárgáját ütni, és bele az élesztős tejet. Összegyúrni, de ne legyen kemény a tészta. Folpackba csomagolni, és hűtőbe tenni legalább 1 órára, de legjobb egy éjszakára.
A tésztát lemérni és kettévágni, 2 rúd lesz belőle.
Kinyújtani 1 cm vastagra, téglalap alakúra a gáztepsihez mérve, hogy végigérjen a tepsibe ha felgöngyöljük.
MÁK töltelék készítése:
13 dkg. kristálycukorral és 1 dcl vízzel szirupot főzünk. Akkor jó ha a kanalat felemeljük és kicsit "egybe áll" nem csurog annyira mint a víz. Ezzel a sziruppal leforrázok 25 dkg. mákot, kihűtöm, pici rumot teszek bele, vagy 1 reszelt almát is lehet, mazsolát, reszelt narancshéjat, de ne legyen túl híg a töltelék.
Diós:
11 dkg. cukrot 1 dcl.vízzel szirupot főzni és ezzel leforrázni 30 dkg. diót, a diósba lehet kis rum, fahéjat, narancshéjat is tenni szánk íze szerint vagy baracklekvárt kicsit....(ne legyen híg a töltelék)
A töltelékeket a tésztára kenni majd a két szélét 1-2 cm-re felhajtani, és úgy szorosan feltekerni.
1 tojássárgájával kell megkenni, majd hűvös helyen várni amíg megszárad, és utána 1 tojás fehérjével kell megkenni (ettől márványos), és ezzel is várni míg megszárad hűvös helyen, lehet több óra is akár. Megszurkáljuk hurkapálcikával vagy villával egészen az aljáig leszúrunk a süteményt és így tesszük a sütőbe, de az ne legyen túl meleg, 10 perccel a sütés előtt kapcsoljuk csak be a sütőt , hogy ne legyen túl forró.
kb. 190-200 fokon 25-30 percet sütni, előbb lehet 200 fokon 15 percet majd kicsit vegyük vissza a sütőt, aranybarnára sütni.
A bejglik még melegen formázhatók ha véletlen kidurrant még helyrehozhatók. Ha kihűlt Folpackba csomagolni hetekig is eláll, de lefagyaszthatók, remek úgy is ha kienged :)
A titkok : A tészta nyújtásánál sem a deszkát, sem a tésztát nem kell lisztezni
hurkapálcikával megszurkálni középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni.
Az egész tojásokat a cukorral,a narancs reszelt héjával,elektromos habverővel habosra keverjük/ keményre felverjük(kb 5 perc alatt). Ezután összekeverjük a lisztet,pudingport,sütő...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűAz omlós meggyes pite elkészítéséhez a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd összegyúrjuk a tészta többi hozzávalójával. Annyi tejfölt adjunk hozzá, amennyit felvesz, hogy lágy, könn...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: KözepesA tészta hozzávalóit jól összekeverjük, majd 4 felé vesszük és egy tepsi tetején egyesével megsütjük. A töltelékhez felforraljuk a tejet, majd beletesszük a grízt, levesszük a t...
Elkészítési idő: 1,5 ó Nehézség: KözepesA felkockázott krumplit sós vízben megfőzzük, összetörjük. Hozzáadjuk a tojást, a sót és a lisztet, összegyúrjuk. Fél centi vastagra kinyújtjuk az így kapott tésztát, rombusz alako...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű