Hozzávalók 4 személyre:
800 g csirkemáj (szív nélkül)
1 nagy+1 közepes fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
6-8 friss bazsalikomlevél
2 szál friss vagy 1/2 kk. szárított majoránna
1 kis csokor petrezselyem
1 ágacska rozmaring (10 cm-es)
4-5 zsályalevél
50 g füstölt szalonna
800 g krumpli
4 ek. olaj
só, bors
800 g savanykás alma
2 ek. vaj/margarin
4 ek. almapálinka (Calvados)
1 dl almabor vagy félszáraz fehérbor
A májat leöblítjük, lecsepegtetjük, eltávolítjuk az inakat és a hártyákat. A hagymákat és a fokhagymát megtisztítjuk, a nagyobbik hagymát vékony karikákra, a közepeset vastagabb gerezdekre szeljük. A zöldfűszereket leöblítjük, a rozmaring és a zsálya kivételével apróra vágjuk. A szalonnát felkockázzuk.
2. Először a köretet készítjük el: a krumplit meghámozzuk, 3x3 cm-es kockákra vágjuk. Mélyebb serpenyőbe/wokba szórjuk, megöntözzük az olajjal, hozzáadjuk a rozmaringot, a hagyma- és fokhagymagerezdeket, és élénk tűzön 3-4 percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára pároljuk, végül fedő nélkül aranybarnára sütjük, melegen tartjuk.
3. Közben az almákat megmossuk, félbevágjuk, magházukat kiemeljük, hámozatlanul nem túl vékony gerezdekre szeljük. Serpenyőben felforrósítjuk a vajat/margarint, beleszórjuk az almagerezdeket, élénk tűzön mindkét oldalukat megpirítjuk (összesen 3-4 perc).
4. A szalonnát zsírjára sütjük, 1 percig pirítjuk benne a zsályaleveleket, aztán hozzáadjuk a felkarikázott hagymát, és fedő alatt, mérsékelt tűzön megfonnyasztjuk. Erős tűzre kapcsolva rádobjuk a májat, 4-5 percig pirítjuk, aztán meghintjük az almapálinkával, néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal, valamint a finomra vágott bazsalikommal és majoránnával.
5. A májhoz adjuk a sült almát, felöntjük a borral, és továbbra is élénk tűzön összeforraljuk. Csak a végén sózzuk! Nem túl mély tálba szedjük, tetejét meghintjük a petrezselyemmel, és a külön tálba púpozott rozmaringos krumpli kíséretében azonnal tálaljuk. Mint a májételek általában, frissen az igazi!
Csirkemellet megtisztítjuk, 3-4 mm vastag szeleteket vágunk. Hagymát apró kockára vágjuk és megdinszteljük a zsírban. A gombát apró kockára vágjuk.A petrezselymet apróra vágjuk s...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: Közepes1. Egy csirkemell szeletet kiklopffolunk füstölt sajtot reszelünk rá és felgöngyöljük. (Egészen könnyen feltekerhető.) 2. Ezután centis vastagságúra felszeleteljük, és kevés ol...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA vöröshagymát egy evőkanálnyi olajon fedő alatt megpirítjuk, megforgatjuk rajta a feldarabolt csirkét, majd 1 dl borban feloldott paradicsompürével felengedjük. Mellédobunk 2 ge...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csirkemellet kockákra vágjuk, majd sózzuk, fűszerezzük és legalább 60 percet pihentetjük a hűtőszekrényben. Ezalatt elkészítjük a mártást. Összekeverjük a mogyoróvaj port, a juh...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű