50 dkg vékony, zsenge sárgarépa
2-3 gyöngyhagyma
1 evőkanál frissen facsart citromlé
3 dkg vaj + a kenéshez
1 teáskanál morzsolt kakukkfű
1 kis csokor petrezselyemzöld, felaprítva
só
frissen őrölt bors
A répát megtisztítjuk, és vajjal kikent tűzálló tálba sorakoztatjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a kakukkfűvel és a petrezselyem felével. A hagymát félbevágjuk, vékonyra szeleteljük, majd elosztjuk a répán. Meglocsoljuk a citromlével és néhány evőkanál vízzel. A kockákra vágott vajat is rátesszük, az edényt fóliával szorosan letakarjuk. Az ételt 200 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percet sütjük, majd fedetlenül még 10-15 percig pirítjuk. Húsok mellé köretként kínáljuk.
A vizet a sóval felforralom. Hozzáadom a lisztet és alaposan összekeverem, pár percig a tűzön hagyom (akárcsak az égetett tésztát), majd átteszem egy tálba. Lágy tésztát dagasztok...
Elkészítési idő:A zsemléket beáztatjuk, kinyomkodjuk. Hozzáadjuk a pirított hagymát, a bacont, az egész tojást, majd fűszerezzük, és a zsemlemorzsával, liszttel gombócokat gyúrunk. Lobogó sós víz...
Elkészítési idő: 30 percA burgonyát meghámozzuk, felszeleteljük és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük és összetörjük. Kicsit hagyjuk hűlni, majd a tejjel jól összekeverjük, beledolgozzuk a tojásokat, a resze...
Elkészítési idő: