menu

Családireceptkönyv.hu

bejgli


Írta:

Elk. idő: 1óra
Adag: 4-6 adag
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A tészta hozzávalói ( 6 db bejglihez )

90 dkg liszt
25 dkg margarin
12.5 dkg zsír
10 dkg porcukor
2.5 dkg élesztő
1 dkg só
2 db tojássárgája
1 dl hideg cukormentes főzőtejszín vagy tej, valamint kb. 1,8-2 dl hideg víz vagy amennyit felvesz a tészta gyúrás közben.

Elkészítés:


A tészta annyira legyen puha, hogy ha a gyúródeszkán a tenyereddel szétnyomod akkor feltekerhető legyen.
A víz mennyiségét minden esetben a liszt minősége határozza meg!

Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni. A tésztának keménynek kell lennie.

A tésztát az összeállítása és a kimérése után kb. 20 percre tegyük hűtőbe.

Kb. 20 * 25 cm-es téglalap alakúra kell nyújtani a tésztát.

Trükkök, tippek, praktikák:


A titkok : A tészta nyújtásánál sem a deszkát, sem a tésztát nem kell lisztezni.

Olyankor mikor ragacsos, nem nyújtható liszt nélkül a tészta, akkor gyúrni kell még hozzá lisztet!
Nyugodtan hozzá lehet még dolgozni annyi lisztet, hogy nyújtható legyen!

Azért nem szabad lisztezett deszkán nyújtani, mert akkor nem lesz fényes a felülete a bejglinek!


Délután mikor elkészül a bejgli akkor le kell kenni tojássárgájával, szobahőmérsékleten hagyni kell száradni, kb 1 óra múlva (ahogy a tojás sárgája megszáradt)

tojásfehérjével kell lekenni és hűvös (hideg) helyre kell tenni. De nem hűtőben!!! kb: 3-5 óra de lehet egy éjszakát is! Ha meleg helyen van tárolva akkor túlkel.

Sütés előtt már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszurkálni középen a legaljáig a tésztának.
Ez azért fontos, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni. Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30-ig kell sütni.


Mák vagy dió töltelék ( 6 db bejglihez )

85 dkg mák vagy dió
50 dkg kristálycukor
15 dkg zsemlemorzsa
mazsola, őrölt fahéj, sok reszelt citromhéj, késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg,
0.5 liter víz

A vizet a cukorral jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.

Tehát 6 db mákos vagy 6 db diós bejglihez. Ha 3-3 db szeretnénk készíteni akkor természetesen mákhoz vagy a dióhoz felezni kell a cukrot és zsemlemorzsát is.

bejgli

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Nyers Mákos-almás kocka
Nyers Mákos-almás kocka

A kókuszreszeléket a mákkal és a lenmaggal ledaráljuk. A datolyát kimagozzuk, a vízből keveset hozzáöntünk, és késes aprítóval szinte krémesre aprítjuk. Összekeverjük a mákos elegg...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Fahéjas almás csiga
Fahéjas almás csiga

A langyos tejben elkeverünk 1 ek cukrot, beleszórjuk a szárított élesztőt. Egy tálba beleszitáljuk a lisztet hozzáadjuk a csipet sót, az egész tojást és az dkg olvasztott vajat. Am...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Anna
Almás Pite
Almás Pite

Tészta: A 40 dkg lisztet a sütőporral alaposan elkeverjük, majd a szobahőmérsékletű Ramával elmorzsoljuk, utána hozzáadjuk a tészta többi hozzávalóját, és alaposan összegyúrjuk,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Gotti
Marlenka recept II.
Marlenka recept II.

Marlenka – mézes – szerintük egy régi örmény recept ami az orosz asszonyok kedvenc receptje Összekeverjük a szódát és az ecetet. Erre egy magasabb edényt használjunk mert hab képz...

Elkészítési idő: 5
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk