A tészta hozzávalói ( 6 db bejglihez )
90 dkg liszt
25 dkg margarin
12.5 dkg zsír
10 dkg porcukor
2.5 dkg élesztő
1 dkg só
2 db tojássárgája
1 dl hideg cukormentes főzőtejszín vagy tej, valamint kb. 1,8-2 dl hideg víz vagy amennyit felvesz a tészta gyúrás közben.
A tészta annyira legyen puha, hogy ha a gyúródeszkán a tenyereddel szétnyomod akkor feltekerhető legyen.
A víz mennyiségét minden esetben a liszt minősége határozza meg!
Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni. A tésztának keménynek kell lennie.
A tésztát az összeállítása és a kimérése után kb. 20 percre tegyük hűtőbe.
Kb. 20 * 25 cm-es téglalap alakúra kell nyújtani a tésztát.
A titkok : A tészta nyújtásánál sem a deszkát, sem a tésztát nem kell lisztezni.
Olyankor mikor ragacsos, nem nyújtható liszt nélkül a tészta, akkor gyúrni kell még hozzá lisztet!
Nyugodtan hozzá lehet még dolgozni annyi lisztet, hogy nyújtható legyen!
Azért nem szabad lisztezett deszkán nyújtani, mert akkor nem lesz fényes a felülete a bejglinek!
Délután mikor elkészül a bejgli akkor le kell kenni tojássárgájával, szobahőmérsékleten hagyni kell száradni, kb 1 óra múlva (ahogy a tojás sárgája megszáradt)
tojásfehérjével kell lekenni és hűvös (hideg) helyre kell tenni. De nem hűtőben!!! kb: 3-5 óra de lehet egy éjszakát is! Ha meleg helyen van tárolva akkor túlkel.
Sütés előtt már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszurkálni középen a legaljáig a tésztának.
Ez azért fontos, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni. Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30-ig kell sütni.
Mák vagy dió töltelék ( 6 db bejglihez )
85 dkg mák vagy dió
50 dkg kristálycukor
15 dkg zsemlemorzsa
mazsola, őrölt fahéj, sok reszelt citromhéj, késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg,
0.5 liter víz
A vizet a cukorral jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.
Tehát 6 db mákos vagy 6 db diós bejglihez. Ha 3-3 db szeretnénk készíteni akkor természetesen mákhoz vagy a dióhoz felezni kell a cukrot és zsemlemorzsát is.
Lsd a videót!
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesElkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 3-4 órát állni hagyjuk a hűtőben. 2 cipót formálunk a tésztából, mindkettőt kinyújtjuk, az egyiket tepsi hátán megsütjük. A másika...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA háztartási keksz felét ledaráljuk, felét kisebb darabokra összetörjük. A vizet egy lábasba öntjük, beletesszük a porcukrot, kakaót, margarint, kevergetve 5-6 percig főzzük. A tű...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojást habverővel elkeverjük, hozzáadjuk a cukrot, tejet. A lisztet elkeverjük a sütőporral, egy csipet sóval, és a darált diót hozzáadjuk. A két keveréket összeöntjük, elkeverjü...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű