HOZZÁVALÓK:
35 dkg teljes kiőrlésű durumliszt
15 dkg fehér tönkölyliszt
5 dkg búzasikér
10 dkg nyírfacukor/13 dkg eritrit
1/2 tk. só
15 dkg olvasztott (nem forró) vaj
3 dkg élesztő
0,5 dl cukrozatlan habtejszín
1 dl langyos víz
2 dkg cukrozatlan kakaópor
1 kezeletlen héjú vagy biocitrom reszelt héja
1 vaníliarúd kikapargatott magjai
1 tojás + 1 sárgája
ELKÉSZÍTÉSE:
Az élesztőt elhabarjuk a tejszínnel és a langyos vízzel.
Összekeverjük a száraz hozzávalókat (a kakaó kivételével), a közepére mélyedést készítünk, beleöntjük az olvasztott vajat, az élesztős keveréket és a citromhéjat.
7-8 perc alatt kézi robotgéppel (vagy akár kézzel) lágy, rugalmas tésztát gyúrunk belőle (akkor jó, ha elválik az edény falától).
Elfelezzük, az egyik feléhez hozzágyúrjuk a kakaót, és tiszta konyharuhával lefedve – külön edényben – langyos, huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük.
Kicsit megdögönyözzük, 2 db kb. 40 x 30 cm-es téglalappá nyújtjuk a sima és a kakaós tésztát, egymásra helyezzük egy sodrófa segítségével, majd a hosszabbik oldalánál fogva felgöngyöljük.
Egy szilikonos kuglófformában kör alakban elhelyezzük úgy, hogy a két vége összeérjen, és még 50-60 percet kelesztjük.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és 45 perc alatt készre sütjük.
Pár perc múlva egy rácsra borítjuk (hogy ne pálljon be). Ha kihűlt, ehetjük is.
Egy műanyag tállal lefedtem.Fél órát hagytam kelni.majd ketté szedtem a tésztát. Bagetthet hasonlóan megformáztam,és a formába tettem.Megspricceltem vízzel a szebb kelés miatt,és e...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt előmelegítem 200 fokra. Egy 30 X 40-es tepsibe sütőpapírt teszek. A vajat megolvasztom. Egy tálban összekeverem a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a porcukrot. Hozzáa...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz élesztőt a langyos tejben egy kiskanál cukorral felfuttatjuk A lisztet egy edénybe szitáljuk, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, sózzuk és addig gyúrjuk, amíg az edény fa...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű