menu

Családireceptkönyv.hu

pogácsa


Írta:

Elk. idő: 1óra
Adag: 4-6 adag
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:



Hozzávalók
50 dkg liszt
2 ek. olvasztott kókuszzsír
1 csokor medvehagyma (opcionális)
1 dl tej
1 kk cukor
40 g élesztő
1 tojás
2-3 dl tejföl
3 tk. só
Kenegetéshez:
kb. 15 dkg kókuszzsír
Tetejére
1 db tojás

Elkészítés:


Ha nem kókuszzsírral dolgozunk, használjunk vajat/margarint, esetleg zsírt. Kezdjük azzal, hogy a kókuszzsírt megolvasztjuk. 2 kanállal teszünk majd a tésztába, a többivel kenegetünk. A tejet a cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és meleg helyen kb. 15 perc alatt hagyjuk felfutni. Ez idő alatt a lisztet elkeverjük a sóval, és a 2 evőkanál kókuszzsírral. Mehet bele a tojás, a felfuttatott élesztős tej, és a tejföl, valamint az apróra vágott medvehagyma. Alaposan kidolgozzuk az egészet. Lisztezett munkalapon kinyújtjuk, és megkenegetjük az olvasztott kókuszzsírral mindenhol. Majd jöhet a hajtogatás. Egyik oldalt behajtjuk 2/3 részig, a másik oldalt ráhajtjuk. Majd ugyanez föntről le, és lentről fel. Lesz egy kis “kockánk”.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ezt újra kinyújtjuk, újra megkenjük, újra behajtogatjuk. És még egyszer. Tehát háromszor. Ez azért szükséges, hogy a képen látható szép rétegek a végén meglegyenek. Ha kész az utolsó hajtogatás is, akkor egy tálat belisztezünk, beletesszük a tésztacsomagot, és mehet a hűtőbe pihenni. Mondom, 2-3 órát mindenképp ajánlott neki, de maradhat éjszakára.
Ha kivettük a hűtőből, lisztezett felületen kisujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. (Ha nagyobbakat készítünk, csinálhatjuk azt, hogy a kinyújtott tészta tetejét éles késsel rácsosra csíkozzuk, és utána szaggatunk. Így szépen szétnyílik majd sütés közben a teteje, és mutatós.) Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, felvert tojással megkenegetjük a tetejüket. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sül.

pogácsa

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Sonkás mustáros csiga
Sonkás mustáros csiga

A leveles tésztát kitekerjük, és rásimítjuk a mustárt. Elrendezzük rajta a sonkaszeleteket, majd megszórjuk a megtisztított, felaprított újhagymával és a lereszelt sajttal. Óvatos...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Hajni
Muffin - sajtos-hagymás
Muffin - sajtos-hagymás

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat kiolajozzuk. (vagy papírral kibéleljük) Egy nagy tálban összekeverjük az összes hozzávalót. (Az angol recept szerint csak addig k...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ildikó
Sajtos pogácsa
Sajtos pogácsa

A hozzávalókat összegyúrjuk, és a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk. Nem kell sem dagasztani, sem keleszteni. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Ildikó
SZALALKÁLIS SAJTOS POGIM
SZALALKÁLIS SAJTOS POGIM

Az anyagokat összedolgozzuk kinyújtjuk tetejét megvagdaljuk szaggatjuk és a tetejét felvert tojással megkenjük és bőven megszórjuk sajttal 150 fokon kb 30 percig sütjük.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk