Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Francia Krémes


Írta:

Elk. idő: 75 perc az elké
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A tésztához
275 g leveles tészta (kész, gyorsfagyasztott, élesztő nélküli)
A krémhez
600 ml 2,8%-os tej
4 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
74 g pudingpor (vaníliás)
150 g kristálycukor
8 g vaníliás cukor - bourbon
A tejszínhabhoz
600 ml tejszín (30-32%-os)
24 g habfixáló
1 csapott evőkanál porcukor
A mázhoz
0.5 mokkáskanál kakaópor - holland
2.5 evőkanál 2,8%-os tej
100 g porcukor
35 g vaj

Elkészítés:


A leveles tésztát félbe vágjuk, majd kinyújtjuk. A nyújtást úgy végezzük, hogy kb 1 centivel nagyobb téglalapot kapjunk annak a tepsinek a méreténél, amiben majd a süteményt szeretnénk összeállítani. Erre azért van szükség, mert a leveles tészta kicsit összeugrik sütés közben. Most én kapcsos formában készítettem a süteményt, mert a végén sokkal egyszerűbb szeletelni. Akinek nincs, nyugodtan készítheti hagyományos tepsiben is. A lapokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, villával megszurkáljuk, majd 200 C fokos sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük.

A megsült tészta lapokat hagyjuk kihűlni, majd a süteményes tepsi méretére vágjuk. A szebbik lapot hagyjuk meg a sütemény tetejének, a másikat óvatosan a tepsibe helyezzük.

A krémhez szétválasztjuk a tojásokat. A sárgájához adjuk a tej 1/3 részét, a pudingport, a cukor felét, a vaníliás cukrot, majd egy habverő segítségével csomómentesre keverjük.

A maradék tejet közepes lángon elkezdjük forralni, majd hozzáöntjük a tojássárgás keveréket. Folyamatosan keverve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Amikor elkészült, lehúzzuk a tűzről.


A tojásfehérjét a maradék cukorral habosra keverjük, majd apránként a még forró, pudingos krémhez adjuk.


Visszatesszük a tűzre, és folyamatos kevergetés mellett még egy keveset melegítünk rajta (2-3 percet csak). Nem kell forralni, de melegítsük jól át, hogy a tojásfehérje se maradjon nyers.

A krémet ráöntjük a 28x19 cm-es, 7 cm magas tepsibe helyezett tésztalapra, majd szépen elsimítjuk rajta. Ha kissé kihűlt, betesszük a hűtőszekrénybe kb. 4 órára. Ennyi idő kell, hogy a krém teljesen kihűljön, és szeletelhetővé váljon.


A tetején lévő mázhoz egy edénybe tesszük a tejet, a kakaóport és a porcukrot, majd folyamatosan kevergetve addig hevítjük, amíg egynemű nem lesz. Ha kezd besűrűsödni, hozzáadjuk a vajat és megvárjuk amíg beleolvad.


Az elkészült mázat a félretett tésztalap simább oldalára öntjük, majd gyors mozdulatokkal elsimítjuk rajta. Dolgozzunk gyorsan, mert elég hamar megköt!



Egy éles késsel annyi részre vágjuk a tésztát, ahány darab süteményt szeretnénk. Amíg nem használjuk fel, ezt is a hűtőbe tesszük.


Amikor minden alaposan lehűlt, elkészíthetjük a tejszínhabot. A habtejszínhez adjuk a porcukrot és a habfixálót, majd kemény habbá verjük.

Az elkészült tejszínhabot a pudingos krém tetejére simítjuk, ráhelyezzük a mázas tészta tetőket.



A tetők mentén szeleteljük fel a süteményt.






Trükkök, tippek, praktikák:


A francia krémes egy igazi cukrászdai sütemény, de minek mennénk cukrászdába, ha otthon is el tudjuk készíteni saját francia krémesünket ez alapján a recept alapján? ;) Én egy 28x19 cm-es, 7 cm magas csatos formában készítettem el ezt a receptet.

Francia Krémes

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Darázs fészek
Darázs fészek

2 dkg élesztőből kovászt készítünk, hozzáadunk 2 tojás sárgáját, 15 dkg margarint, egy csipet sót, és 40 dkg lisztet, amit összeállítunk, és duplájára kelesztjük. Ha a duplájára...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Citromos sajttorta - sütés nélkül (Sóbors)
Citromos sajttorta - sütés nélkül (Sóbors)

A kekszet daráljuk le, majd forgassuk egybe az olvasztott vajjal, utána a kekszes keveréket simítsuk a tortaforma (24 cm-es) aljára. A mascarponét a porcukorral keverjük össze, ma...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Kuglóf - Citromos kuglóf 1 - OK
Kuglóf - Citromos kuglóf 1 - OK

1. 3 tojássárgáját három egész tojással és 20 dkg cukorral kikeverünk, majd hozzáadjuk a fehérjékből felvert habot és a sütőporos lisztet. 2. Egy kizsírozott tepsibe, vagy kugl...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Rákóczi túrós
Rákóczi túrós

30 dkg lisztből 15 dkg Ramával, 10 dkg porcukorral, 2 tojás sárgával, késhegynyi szódabikarbónával, csipetnyi sóval és 1 dl tejföllel tésztát gyúrunk. Kinyújtjuk, félig megsütjük,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk