A töltelékhez
500 g tehéntúró (félzsíros)
150 g porcukor
1 db citrom reszelt héja
1 db vaníliarúd (belseje)
18 g zselatinpor
90 ml víz
A bevonáshoz
400 g étcsokoládé (45-59%-os)
A túrót egy szitán áttörjük. Hozzáadjuk a porcukrot, citrom reszelt héját, vanília kikapart magjait, összekeverjük.
A zselatint tálba tesszük, hozzáadjuk a vizet, elkeverjük és hagyjuk megduzzadni.
Ha megduzzadt betesszük a mikroba és megmelegítjük épp csak, hogy folyóssá váljon. Hozzáadjuk a túróhoz és jó alaposan összekeverjük. Betesszük a hűtőbe 20 percre.
Ha kivettük, akkor rudakat sodrunk belőle. Úgy a legegyszerűbb, ha fogunk egy celofánt vagy egy nem használt zacskót, és ezzel sodorjuk. Én rátettem egy gömböt a túróból a celofánra, majd a két mutatóujjammal húztam lefelé, és közben lett szép hosszúkás formája, persze közben érdemes szorosan tartani, hogy tömörüljön össze. (Illetve ha 1-2 csepp vizet is használunk hozzá. Én k.b 2 db-onként ennyit elkentem a celofánomon, mert így nem ragadt oda. A víz nélkül picit ragad, a celofánhoz is, illetve a kezünkhöz is. Vigyázni kell, hogy tényleg csak max. 1-2 csepp legyen az a víz.
két végét levágjuk, és sütőpapírral bélelt tálcára tesszük. Amíg a csokoládét megolvasszuk, mehet a hűtőbe hűsölni picit.
A csokoládét apróra vágjuk és gőz felett a háromnegyedét felolvasszuk, de épp csak, majd levesszük a tűzről és hozzáadjuk a maradék apróra vágott csokoládét és összekeverjük addig, míg elolvad, benne a többi a csoki ezzel picit visszahűtjük. (Érdemes jó minőségű magas kakaótartalmú csokoládét használni, nálam ez 50%-os kakaó tartalmú, mert ez nem keserű annyira még és a gyerkőceim is szeretik.)
Egy sütőpapírra picit nagyobb csíkokat kenünk az olvasztott csokoládéból, mint a rudijaink, és erre ültetjük őket, majd betesszük a hűtőbe picit, hogy összekössenek.
Pár perc elteltével kivesszük, rácsra tesszük, és az olvasztott csokoládéval bevonjuk őket. (Én egy kanállal csurgattam rá, majd segítettem, hogy mindenhol bevonja, és egy késsel visszatesszük a sütőpapírra, majd ha az összes kész, akkor mehet vissza picit a hűtőbe, míg megszáradnak.
Akkor betehetjük egy jól záródó dobozba, vagy be is csomagolhatjuk akár. Nálam már sorakozott a kóstolóbrigád mire kész lett a házi túró rudi. ;)
tökéletesek, hogy megmutassa az ember, hogyha én ilyet tudok, akkor bárki tud. Érdemes elkészíteni ezt a túró rudi receptet, mert nagyon finom, és ebben semmi tartósító vagy ízfokozó, csupán amit beletettünk. Nekem ebből az adagból 22 db lett, talán csöppet vastagabbak, mint bolti társaik. A kész rudikat egy jól záródó dobozba tettem be a hűtőbe és onnan csócsálták el a csemetéim.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kinyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 170 fokon 30 percen át sütjük. A krém hozzávalóit egy kis edénybe tesszük és jól összekeverjük...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKülön-külön összedolgozzuk a piros és a zöld részt. A zöldet téglalap alakúra nyújtjuk, a pirosból mandarin nagyságú golyókat formálunk, a zöld részből akkora darabokat vágunk, hog...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőmelegítjük a sütőt 175 fokra. A száraz össztevőket egy tálban (liszt, kakaópor, édesítő, sütőpor, szódabikarbóna, só) alaposan összekeverjük. Ha ezzel megvagyunk, akkor egy má...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához a vajat, a tejet és a cukrot melegítsük addig, míg homogénre olvad. A tűzről levéve adjuk hozzá a kakaós darált kekszet, majd gyúrjuk össze. A tortaformát béleljük k...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes