A piskótához:
- 7 tojás
- 7 kanál cukor
- 5 kanál liszt
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 csipet sütőpor
+ néhány evőkanál baracklekvár a kenéshez
A karamellahabhoz:
- 5 evőkanál cukor
- 3 dl langyos tej
- 2 csomag tejszínhabpótló por (Dr. Oetker)
- 2 csomag habfixáló (Dr. Oetker)
+ tejcsokoládé (fél vagy egy egész tábla, ízlés szerint)
Tulajdonképpen héttojásos piskótát készítünk, amire nyilván mindenkinek megvan a saját, jól bevált receptje, de én azért leírom :-)
Tehát:
A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra. A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgáját simára keverjük. Ha véletlenül is került sárgája a fehérjébe, akkor azt mindenképpen halásszuk ki kanállal az utolsó cseppig!!! Ezután a fehérjét kézzel, vagy géppel elkezdjük verni, és amikor lassan habosodni kezd, a kimért cukrot fokozatosan hozzáadjuk. A tojásfehérje akkor jó, ha a habverőn megáll, tovább nem szabad keverni, mert összetörik! Ha valamiért mégsem akar felverődni, csipet sót, vagy egy csepp ecetet adunk hozzá! A kemény habba belekeverjük a simára kevert sárgáját. Nagyon fontos, hogy a hab és a tojássárga krém összekeverése során a fakanál mindig félkört írjon le FENTRŐL LEFELÉ! Ugyanezekkel a mozdulatokkal hozzákeverjük a lisztet és a sütőport is. Ha nagyon precízek szeretnénk lenni, akkor a lisztet és a sütőport szitáljuk is át.
Ezután a masszát sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük, majd 15-20 percig sütjük 180 fokon. Sütés közben a sütőajtót pedig nem nyitogatjuk, arra van az üveg, hogy kukucskáljunk :-) Ha kész, akkor kiborítjuk, és miután egy kicsit meghűlt, megkenjük baracklekvárral.
Karamellahab készítése:
Öt evőkanál cukrot karamellizálunk (gyakorlatilag felolvasztjuk egy fazékban aranybarnára, alacsony fokozaton), majd felöntjük három deciliter langyos tejjel, és addig melegítjük, míg egyneművé nem válik. Persze folyamatosan kevergetjük. Ha teljesen kihűlt, két csomag tejszínhabpótló port és két csomag habfixálót adunk hozzá, és jól felverjük. A habot a piskótára öntjük, elegyengetjük, végül a tetejére tejcsokoládét reszelünk. Picit hagyjuk hűvös helyen dermedni a habot, azért, hogy jól szeletelhető legyen.
Az élesztőt egy csipet cukorral felfuttatjuk a tejben. Hozzáadjuk a tojást, a puha vajat és a sót, beleszitáljuk a lisztet, és alaposan kidagasztjuk géppel. Becsomagoljuk, és éjsza...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. A hozzávalókat összegyúrjuk, elosszuk két részre egy nagyobb és egy kisebb tésztára. 2. A nagyobb tésztát kinyújtjuk, és belerakjuk a közepes tepsibe, kicsit felhúzva a szél...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojások fehérjéből a cukorral kemény habot verünk. A diót, a kakaót, a lisztet és a sütőport összekeverjük, majd a habbal összedolgozzunk. Legyünk óvatosak, hogy ne törjön a hab....
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA pudingporokat a tejjel és a cukorral felfőzzük, kihűtjük, majd hozzákeverjük a tejfölt és a rumot. Jól kihabosítjuk. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és 2 cipót formázunk. E...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű