2-3 kg uborka,
2 csokor kapor,
2-3 nagyobb burgonya,
só,
víz
kovászos uborka
Végy egy nagy uborkás üveget! Alulra pakolj 1 csokor kaprot. Erre egy sor karikára vágott, jól megmosott, héjas, nyers burgonyát. (Nem tévedés, nem kenyeret!). Én az öreg burgonyát használom erre a célra. A lé sosem penészesedik meg, áttetsző, tiszta marad és behűtve a legfinomabb üdítőital.
Erre pakolom a megmosott, felhasított uborkákat, amelyet aznap reggel (!) szedek le, mert akkor lesz igazán ropogós. Tetejére szintén karikákra vágott nyers, öreg krumplit rakosgatok. Legfelülre még 1 csokor kemény szárú kapor kerül, amely alkalmas arra is, hogy leszorítsa az egész “rakományt”.
Végül leöntöm langyos, sós vízzel – ahány liter víz, annyi evőkanál só! -. Kistányérral letakarom, 3 nap múlva csodát tálalhattok a családnak, barátoknak.
M e g j e g y z é s : Ne érleljük napon!
M e g j e g y z é s : Ne érleljük napon!
Az alaposan megmosott tököket 1 cm vastag körszeletekre vágjuk, 3-5 percig forró vízben pároljuk, majd 3-5 percre hideg vízbe tesszük, és szétrakjuk az előkészített üvegekbe, hozzá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zsíron a nagy kockára vágott hagymát megpárolom egy kis sóval. Ráteszem a kockára vágott paradicsomot, és addig főzöm lassú tűzön, ameddig a paradicsom szétfő. Hozzáadom a kariká...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: NehézA recept 5 l üvegre van méretezve. Én évek óta hordóba teszem el a savanyúságot külön az erőset külön az édes fajtát. Az almapaprikát mindig félbe vágom, mert sokszor jártam úgy...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: Berakjuk az üvegbe az uborkákat (NEM vágjuk le a végét, és NEM szurkáljuk meg). A megpucolt fokhagymát, tormát és kaprot az ubi tetejére rakjuk. Kimérünk 2 liter vize...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű