A tésztához:
kb. 60 darabhoz
12,5 dkg vaj (esetleg margarin)
25 dkg liszt
2 kávéskanál só
fél cs. sütőpor
kb. 1 dl tej
A töltelékhez:
5 dkg puha vaj
1 teáskanál őrölt csemegepaprika (elhagyható)
kb. 15 dkg reszelt trappista sajt
1. A tésztához a lisztben elkeverem a sót és a sütőport, majd a vajat (vagy a margarint) a liszttel elmorzsolom és annyi tejjel összegyúrom, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjak.
2. Az összegyúrt tésztát kétfelé veszem, kinyújtom az egyiket téglalap alakúra (ha kell, akkor alálisztezek nyújtáskor, hogy ne ragadjon le), megkenem a vaj felével, megszórom a reszelt sajt felével és szorosan felgöngyölöm, mint a piskótatekercset. A tészta másik felével is ugyanígy járok el. Folpackba csomagolom és legalább 1-2 órára beteszem a hűtőbe, de este is össze lehet állítani és éjszakára betenni a hűtőbe.
4. Egy-két óra után vagy másnap éles késsel kb. 7-8 mm vastagra szeletelem, és sütőpapíros tepsibe teszem a csigákat.
5. Előmelegített 200 fokos sütőben alsó-felső sütésen (vagy hagyományos sütőben) 12-14 percig aranysárgára sütöm. Hamar sül, figyelni kell rá! (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
A folpakcba csomagolt nyers, felgöngyölt tészta a fagyasztóba téve néhány hónapig is tárolható. Fogyasztás előtti este kivesszük a fagyasztóból, másnap szeleteljük és sütjük.
A lisztet, a vajat, a tejfölt, az élesztőt, a sót, a cukrot és 1 db tojást összekeverünk. Tésztává gyúrjuk, fóliával letakarjuk, majd 1 éjszakát állni hagyjuk a hűtőben. Másnap 3...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA túrót egy nagyobb tálban összetörjük, és beletesszük a többi hozzávalót. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd 1 centi vastagra kinyújtjuk. Pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, de...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KözepesAz élesztőt a langyos tejben 1 kanál liszttel és a cukorral felfuttatjuk. A tészta hozzávalóit tálba mérjük, és az élesztővel együtt ruganyos tésztává dagasztjuk. Letakarva 30 perc...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Egy tálban a lisztet, a sót és a Ramát összemorzsoljuk. 2. A közepébe beletesszük a tojások sárgáját, a tejfölt, és rámorzsoljuk az élesztőt is. 3. A tésztát ezután összegyúrj...
Elkészítési idő: 20'+ 1 éjszaka Nehézség: Könnyű