Családireceptkönyv.hu

Csalamádé


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1kg-hoz:

40 dkg uborka
25 dkg zöldpaprika
10 dkg zöldparadicsom
16 dkg káposzta
5 dkg sárgarépa
4 dkg vöröshagyma

Elkészítés:


Ez a csalamádé kicsit macerásnak tűnik, de megéri a fáradságot. Gyakorlatilag az előkészületek kerülnek több időbe, a többi már a kétszeri lé forralással is csak rövid időt vesz idénybe. De megéri, mert az így eltett savanyúság nem romlik meg, bár érdemes felbontás után hűtőben tartani.
1 kg-nyi csalamádéhoz a következő anyagok kellenek. Ahány kiló csalamádét szeretnénk készíteni, az alapanyagokat annyiszor szorozzuk meg. Tapasztalatom szerint 5 db 7,2 dl-es üvegbe 3 kg szükséges. Persze ez változhat, mert a nedvesség és a szárazanyag tartalomtól.
A káposzta kivételével mindent gondosan tisztítsunk meg, és szeleteljünk fel. A káposzta külső leveleit távolítsuk el, és vékonyan azt is vágjuk vagy gyaluljuk. Az előkészített anyagokat gondosan keverjük össze és sózzuk meg 3-4 dkg sóval, és hagyjuk pihenni 24 órát. Közben néhányszor kavarjuk meg. Ezután nyomkodjuk ki a levét, de igyekezzünk a zöldségeket nem összetörni, és szorosan rakjuk az elkészített tiszta üvegbe.
Készítsük el a felöntő levet. Minden liter léhez vegyünk 7,5 dl vizet, 5 dkg cukrot, 0,5 g feketeborsot,
pár babérleve, szegfűborsot, mustármagot, és 2,5 dl 10 %-os ecetet, 1 g szalicilt, vagy nátrium-benzoátot. Forraljuk fel és öntsük az üvegekbe még forrón, a légbuborékokat egy kanálnyél segítségével távolítsuk el. Csak borítsuk be, vagy tegyük rá a tetejét, de még ne zárjuk le az üvegeket. Másnap öntsük le a lét, ismét forraljuk fel, öntsük a zöldségekre, de most azonnal zárjuk le a tetejét csavaros tetővel, vagy celofánnal. Tehetjük címkézés után a polcra.

Trükkök, tippek, praktikák:


Csalamádé

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Savanyúságok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Tibor
Hidegvizes uborka
Hidegvizes uborka

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Jégszekrény előtti receptek
Jégszekrény előtti receptek

Vitamin savanyúság Hozzávalók: 2 kg sárgarépa, 1 kg hagyma, 1 kg piros paradicsompaprika, 5 szál torma, 5 db csípős paprika, 5 dkg só, 1 mokkáskanál őrölt bors, 35 dkg cukor, 2...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Mamika
Paradicsomos cukkinikrém télire
Paradicsomos cukkinikrém télire

A zöldséges keveréket közepes erősségű hőfokon főzzük 40 percig, időnként kavargassuk meg. Majd adjuk hozzá a csípős pirospaprikát és főzzük még 10 percig. A forró cukkinikrémet k...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk