1kg-hoz:
40 dkg uborka
25 dkg zöldpaprika
10 dkg zöldparadicsom
16 dkg káposzta
5 dkg sárgarépa
4 dkg vöröshagyma
Ez a csalamádé kicsit macerásnak tűnik, de megéri a fáradságot. Gyakorlatilag az előkészületek kerülnek több időbe, a többi már a kétszeri lé forralással is csak rövid időt vesz idénybe. De megéri, mert az így eltett savanyúság nem romlik meg, bár érdemes felbontás után hűtőben tartani.
1 kg-nyi csalamádéhoz a következő anyagok kellenek. Ahány kiló csalamádét szeretnénk készíteni, az alapanyagokat annyiszor szorozzuk meg. Tapasztalatom szerint 5 db 7,2 dl-es üvegbe 3 kg szükséges. Persze ez változhat, mert a nedvesség és a szárazanyag tartalomtól.
A káposzta kivételével mindent gondosan tisztítsunk meg, és szeleteljünk fel. A káposzta külső leveleit távolítsuk el, és vékonyan azt is vágjuk vagy gyaluljuk. Az előkészített anyagokat gondosan keverjük össze és sózzuk meg 3-4 dkg sóval, és hagyjuk pihenni 24 órát. Közben néhányszor kavarjuk meg. Ezután nyomkodjuk ki a levét, de igyekezzünk a zöldségeket nem összetörni, és szorosan rakjuk az elkészített tiszta üvegbe.
Készítsük el a felöntő levet. Minden liter léhez vegyünk 7,5 dl vizet, 5 dkg cukrot, 0,5 g feketeborsot,
pár babérleve, szegfűborsot, mustármagot, és 2,5 dl 10 %-os ecetet, 1 g szalicilt, vagy nátrium-benzoátot. Forraljuk fel és öntsük az üvegekbe még forrón, a légbuborékokat egy kanálnyél segítségével távolítsuk el. Csak borítsuk be, vagy tegyük rá a tetejét, de még ne zárjuk le az üvegeket. Másnap öntsük le a lét, ismét forraljuk fel, öntsük a zöldségekre, de most azonnal zárjuk le a tetejét csavaros tetővel, vagy celofánnal. Tehetjük címkézés után a polcra.
Az uborkát alaposan megmossuk, mindkét végét levágjuk, (érdemes megnyalni, nehogy keserű legyen...rossz meglepetés lenne :( ) a hagymát megtisztítjuk. Reszelőn vagy konyhai robot...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vizet a fűszerekkel ( kivéve az olajat ) jól össze főzzük,aztán a mosott darabolt paprikát beletesszük ( több részletben ) a fővő lébe és kb. 13 percig főzzük. Kiszedjük a léből,...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézGogosarii se spala si se taie felii dupa cum doriti (in 4 sau felii mai mici). Se pun intr-un vas mai mare se adauga sarea,otetul, zaharul, salicilul si se amesteca totul bine. Se...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű7,5 dl vizet 2,5 dl ecettel és 4 t.k. sóval, 8 e.k. cukorral összekeverjük. Addig keverjük, amíg elolvad a cukor és a só. Az üvegek aljára tesszük a kaprot és 1 babérlevelet. E...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű