1kg-hoz:
40 dkg uborka
25 dkg zöldpaprika
10 dkg zöldparadicsom
16 dkg káposzta
5 dkg sárgarépa
4 dkg vöröshagyma
Ez a csalamádé kicsit macerásnak tűnik, de megéri a fáradságot. Gyakorlatilag az előkészületek kerülnek több időbe, a többi már a kétszeri lé forralással is csak rövid időt vesz idénybe. De megéri, mert az így eltett savanyúság nem romlik meg, bár érdemes felbontás után hűtőben tartani.
1 kg-nyi csalamádéhoz a következő anyagok kellenek. Ahány kiló csalamádét szeretnénk készíteni, az alapanyagokat annyiszor szorozzuk meg. Tapasztalatom szerint 5 db 7,2 dl-es üvegbe 3 kg szükséges. Persze ez változhat, mert a nedvesség és a szárazanyag tartalomtól.
A káposzta kivételével mindent gondosan tisztítsunk meg, és szeleteljünk fel. A káposzta külső leveleit távolítsuk el, és vékonyan azt is vágjuk vagy gyaluljuk. Az előkészített anyagokat gondosan keverjük össze és sózzuk meg 3-4 dkg sóval, és hagyjuk pihenni 24 órát. Közben néhányszor kavarjuk meg. Ezután nyomkodjuk ki a levét, de igyekezzünk a zöldségeket nem összetörni, és szorosan rakjuk az elkészített tiszta üvegbe.
Készítsük el a felöntő levet. Minden liter léhez vegyünk 7,5 dl vizet, 5 dkg cukrot, 0,5 g feketeborsot,
pár babérleve, szegfűborsot, mustármagot, és 2,5 dl 10 %-os ecetet, 1 g szalicilt, vagy nátrium-benzoátot. Forraljuk fel és öntsük az üvegekbe még forrón, a légbuborékokat egy kanálnyél segítségével távolítsuk el. Csak borítsuk be, vagy tegyük rá a tetejét, de még ne zárjuk le az üvegeket. Másnap öntsük le a lét, ismét forraljuk fel, öntsük a zöldségekre, de most azonnal zárjuk le a tetejét csavaros tetővel, vagy celofánnal. Tehetjük címkézés után a polcra.
http://clinterapi.blogspot.hu/search/label/bef%C5%91z%C3%A9s?updated-max=2014-10-02T14:54:00%2B02:00&max-results=20&start=10&by-date=false
Mossuk meg, majd tisztítsuk meg a zöldségeket és vágjuk karikára, vagy nagyobb kockákra mindet. A következőképpen tegyük a befőttesüvegbe: egy sor paradicsom, rá egy sor fokhagyma,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA paradicsomokat megmossuk, szárát, csumáját kivágjuk, és az esetleges hibás részeit. 3-4 részre vágjuk, beledobjuk egy tálba. A paprikák csumáját kivágjuk, ezt is hozzádaraboljuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA megtisztított zöldségeket vékonyan felszeleteljük. Az uborkát nem kell megpucolni, csak egyszerűen uborkaszeletelőn le kell gyalulni. Ha igazán mutatós üvegeket szeretnénk el...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz uborkákat megmosom,a nagyobbakat keresztirányba bevagdalom. Az üveg aljára teszek kaprot és a fokhagymát, majd szép sorban elkezdem belerakni az uborkákat. Az uborkák közé is te...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű