2,5 kg káposzta
2 kb uborka
2 kg paprika (minél vegyesebb színű a paprika, annál gusztusosabb a savanyúnk)
1 kg vöröshagyma
3 szál sárgarépa
1 fej karfiol (kis fej)
10 dkg só
40 dkg cukor
6 dl ecet 10 %-os
1 e.k. szalicil
1 k.k. borkénpor
A hozzávalókat megmossuk és felszeleteljük, vagy ha van zöldséggyalunk akkor azzal legyaluljuk.
Mikor minddel kész vagyunk, akkor még "szárazon" egy nagy tálban összekeverjük.
Erre rárakunk 10 dkg sót, 40 dkg cukrot, 6 dl 10 %-os ecetet, 1 e.k. szalicilt, 1 k.k. borkénport, majd jól átkeverjük, kézzel. Másnapra bőséges levet enged és kész, akár lehet is enni.
Kis adagokban akár üvegbe is rakhatjuk, vagy műanyag, fedeles, zárható, csalamádés vödörbe is tehetjük.
következik a palackozás. A csavaros tető alá tegyünk egy réteg cellofánt, mert az ecetes lé marhatja a kupakot. Egy széles lábas aljára konyharuhát teszünk, erre annyi üveget ál...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLegyalultam az uborkát, kb 80 dkg.. ehhez 20dkg hagymát is... így lett egy kiló... alaposan egybeforgattam.. én egy csokor kaprot is vágtam közé... Tehát a hozzávalókat egy kiló...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA savanyúság levéhez valókat az ecet kivételével feltesszük a tűzre, közben a zöldségeket megpucoljuk, és a kívánt méretű és formájú szeletekre vágjuk,díszítjük,faragjuk, majd bele...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. A céklákat megmosva egyenként alufóliába bugyolálom, és az előmelegítettsütő rácsára ültetem. Méret-től függően körülbelül fél-egy óra kell, hogy lassútűzön teljesen átsüljenek....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű