Hozzávalók: 50 dkg liszt
0,8 dl étolaj
20 db édesítőszer (vagy 10 dkg cukor)
+ 2 evőkanál cukor
4 dkg friss, vagy 1 cs. szárított élesztő
1 cs. vaníliás cukor
pici só
kb. 3,5 dl tej
- 1 evőkanál kakaópor
Elkészítés:
A tejet felmelegítjük, elkeverjük benne az édesítőszert, a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
Keverőtálba tesszük a lisztet, olajat, sót, a felfuttatott élesztőt, és fakanállal, vagy géppel jól kidolgozzuk. A tészta egyharmad részét kivesszük, és beledolgozzuk a kakaót (esetleg pici tejet adunk hozzá). Ezután a világos és barna tésztát egyenként kisodorjuk, egymásra fektetjük, és felsodorjuk. Kivajazott, lisztezett kuglóf-formába tesszük, kb. 1 órát szobahőmérsékleten kelesztjük. 150°-on, kb. 50-55 percig sütjük.
Őzgerinc-, vagy valamilyen hosszúkás formában csíkos kalácsként is süthetjük. (Vagy akár kakaó nélkül, pl. mazsolával)
Jó étvágyat hozzá!
A húsgolyókhoz összekeverjük a hozzávalókat az ételízesítő kivételével, és kisebb gombócokat formázunk a masszából. A gombócokat ételízesítős vízben megfőzzük. A megfőtt gombócokat...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1/2 kg liszt közepébe gödröt csinálunk, beleteszünk 1 tojás sárgáját, (a fehérjét nem) dió nagyságú zsírt, kávéskanál citromlevet vagy ecetet, negyed liter langyos sós vizet. Egy n...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézПриготовление: 1. В миске соединить все составляющие, кроме муки. 2. Муку подсыпать постепенно, потому что она у всех разная. 3. Замесить мягкое, эластичное, блестящее тесто, чт...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojást picit felverem a sóval, és annyi lisztet teszek bele, hogy jó kemény tészta legyen.majd vékonyra kinyújtom, és összevágom.
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes