Kovász: ezt előző este összeállítani!!!!
200 g BL 80 lisz
3 g friss élesztő
130 g víz
17 g aktív kovász
Tészta:
a kovász
300 g BL80 liszt
170 g víz
20 g vaj
8 g élesztő
10 g só
2 ek. burgonyapehely
A tésztát kenyérsütőgéppel szoktam bedagasztatni. Könnyű, kissé tapadós tészta lesz, remek vele dolgozni.
Kelesztő tálba teszem a dagasztás végén, hagyom duplájára kelni. Félidőben, kb. 20-30 perc után egyszer óvatosan áthajtogatom.
Enyhén lisztezett felületre borítom, a kezemmel alaposan ellapogatom. Mindkét oldalról behajtom egy kicsit,ezzel lehet elkerülni, hogy a közepe púposabb legyen. Forma kenyereknél is. Majd fentről elkezdem lefelé tekerni úgy, hogy minden tekerést kissé lenyomok. Duplájára kelesztem, majd háromszor haránt bevágom. Sütőpapírral kibélelt jénaiba teszem, a jénai tetejét belülről alaposan befújom vízzel. 230 fokos sütőben kezdem sütni, majd 30 perc múlva visszaveszem 200 fokra és további 15 percig sütöm. Az utolsó 15 percre le lehet venni a jénai tetejét, őszintén szólva én nem szoktam.
Rácsra teszem kihűlni. Gyönyörűen kicserepesedik.
vagy
sűtőzacsiban sütve
Tigirs kenyér máz:
65 ml meleg víz
1 dkg élesztő (1,5 tk. szárított élesztő)
pici cukor
60 g rizsliszt
Ezeket elkevertem, hagytam 15 percig állni. Addigra a kenyér már megkelt annyira, hogy épp lehetett bevágni. Rákentem a mázat egy szilikonos ecsettel, de nem túl vastagon. Ismét 15 perc pihentetés következett, majd ment a sütőbe, 220 fokon sült 50 percig. Érdemes az utolsó 15 percre kicsit mérsékelni a hőfokot, mert a rizsliszt könnyebben barnul.
Finom ropogós kéreg lett a kenyéren.
Összekeverni a tojásokat, a cukrokkal, bele az olajat, joghurtot, a reszelt citromhéjat, majd hozzá a sütőporos lisztet. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe önteni,tetejére kicsi...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat shakerben összerázzuk,majd palacsintasütőben kevés kókuszzsíron kisütjük.
Elkészítési idő: 10perc Nehézség: KönnyűA tésztához összevegyítjük a lisztet a cukorral és a sóval, elmorzsoljuk benne a vajat, majd a krémsajtot hozzáadva összegyúrjuk. A tésztát 2/3-ad -1/3-ad részre osztjuk. A nagy...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKakaós töltelék: 3 evőkanál kristálycukor 3 evőkanál porcukor 2 evőkanál kakaópor + 1 tojás a lekenéshez jégcukor a díszítéshez Elkészítés: A lisztet a dagasztótálba...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű