Családireceptkönyv.hu

Zürichi Kenyér


Írta:

Elk. idő: 3
Adag: 1,3 kg
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Kovász: ezt előző este összeállítani!!!!
200 g BL 80 lisz
3 g friss élesztő
130 g víz
17 g aktív kovász

Tészta:
a kovász
300 g BL80 liszt
170 g víz
20 g vaj
8 g élesztő
10 g só
2 ek. burgonyapehely

Elkészítés:


A tésztát kenyérsütőgéppel szoktam bedagasztatni. Könnyű, kissé tapadós tészta lesz, remek vele dolgozni.
Kelesztő tálba teszem a dagasztás végén, hagyom duplájára kelni. Félidőben, kb. 20-30 perc után egyszer óvatosan áthajtogatom.
Enyhén lisztezett felületre borítom, a kezemmel alaposan ellapogatom. Mindkét oldalról behajtom egy kicsit,ezzel lehet elkerülni, hogy a közepe púposabb legyen. Forma kenyereknél is. Majd fentről elkezdem lefelé tekerni úgy, hogy minden tekerést kissé lenyomok. Duplájára kelesztem, majd háromszor haránt bevágom. Sütőpapírral kibélelt jénaiba teszem, a jénai tetejét belülről alaposan befújom vízzel. 230 fokos sütőben kezdem sütni, majd 30 perc múlva visszaveszem 200 fokra és további 15 percig sütöm. Az utolsó 15 percre le lehet venni a jénai tetejét, őszintén szólva én nem szoktam.
Rácsra teszem kihűlni. Gyönyörűen kicserepesedik.

vagy

sűtőzacsiban sütve

Trükkök, tippek, praktikák:


Tigirs kenyér máz:

65 ml meleg víz
1 dkg élesztő (1,5 tk. szárított élesztő)
pici cukor
60 g rizsliszt

Ezeket elkevertem, hagytam 15 percig állni. Addigra a kenyér már megkelt annyira, hogy épp lehetett bevágni. Rákentem a mázat egy szilikonos ecsettel, de nem túl vastagon. Ismét 15 perc pihentetés következett, majd ment a sütőbe, 220 fokon sült 50 percig. Érdemes az utolsó 15 percre kicsit mérsékelni a hőfokot, mert a rizsliszt könnyebben barnul.
Finom ropogós kéreg lett a kenyéren.

Zürichi Kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Rudolf süti - sütés nélkül
Rudolf süti - sütés nélkül

A kekszet összedaráljuk, hozzáadjuk a mascarponet. Összekeverjük, majd kézzel alaposan összegyúrjuk. Kis gombócokat formázunk belőle, majd egyenként az olvasztott csokoládéba márt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sárgabarackos gombóc
Sárgabarackos gombóc

Összekeverjük az alapanyagokat. 20 percig állni hagyjuk. 12 gombóc készül egy adagból. Tehát, 12 fél vagy negyed vagy pici sárgabarackra lesz szükség. Én most negyedeltem a bara...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Piramis süti
Piramis süti

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Zserbó
Zserbó

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk.3-4 cipóra osztjuk. Az első cipót a tepsi aljára nyújtjuk megkenjük bőven baracklekvárral,megszórjuk aprított dióval,cukrot szórunk rá majd így...

Elkészítési idő: kb 80 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk