A tésztához:
70 dkg liszt
1,5 dl tej
2 evőkanál cukor
5 dkg élesztő
2 dl kefir (én tejföllel készítettem)
1 dl étolaj
1 csipet só
A kenéshez:
2 teáskanál só
25 dkg vaj
15 dkg trappista sajt
1 tojás
Forrás: http://webcukraszda.hu/apro-sajtos-kifli/
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben. Hozzáadjuk a liszthez, majd jól kidolgozzuk a tojással, a tejföllel, az olajjal és a sóval együtt. Langyos helyen duplájára kelesztjük. Ha megkelt, jól átgyúrjuk, majd 12 egyenlő cipóra osztjuk.
Közben a vajat krémessé keverjük a sóval, és 6 részre osztjuk.
A tésztából 30 cm-es köröket nyújtunk. Egyszerre két kört készítünk el, az egyiket lekenjük a sós vajjal, a másikat pedig rátesszük a tetejére. A széleinél jól lenyomkodjuk (gondosan le kell nyomkodni, mert különben kifolyik sütés közben a sós vaj). Az így elkészült kört felszeleteljük 16 egyenlő részre, és a cikkeket kis kiflikké csavarjuk. A vastagabb felüknél kezdjük el a tekerést, majd a végén kicsit meg is hajlítjuk.
Mind a 12 rész tésztából ugyanígy készítjük el a kifliket. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, megkenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal és még egy órahosszát kelesztjük. A 96 db kifli 3 tepsiben fér el, de mire a végét feltekerjük, az elejét már tehetjük is a sütőbe. 180°C-ra előmelegített sütőben sütjük, kb. 20 percig.
Langyosan a legfinomabb, de még másnap is ropogós marad. Ha kihűlt, zárható műanyag dobozba tesszük, nem szárad ki, és másnap is ugyanolyan friss marad. Ha nem bírjuk mindent elfogyasztani, nyugodtan lefagyaszthatjuk.
Forrás: http://webcukraszda.hu/apro-sajtos-kifli/
A tojások fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk. A cukrot hozzáadjuk, majd kanalanként a vizet is, de közben folyamatosan verjük a habot. Egy másik edényben a tojássár...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűCum procedam pentru foi: Din aceste ingrediente se framanta un aluat elastic si daca iese prea vartos se pot adauga 2 linguri de smantana. Din acest aluat se fac 2 bile din care s...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA lisztet tálba szitáljuk, rámorzsoljuk az élesztőt. A vajat/margarint összeolvasztjuk a tejjel, majd a liszthez adjuk a tojással és a cukorral együtt. Alaposan kidagasztjuk, leta...
Elkészítési idő: 11/2 óra Nehézség: Nehéz