25 dkg Ráma margarin
40 dkg finomliszt
12 dkg kristálycukor
1 tojás sárgája
1/2 citrom reszelt héja és leve
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1-2 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
2 kg alma
(opcionálisan fél kg magozott meggybefőtt vagy mirelit meggy)
Fahéj
2 csomag vaníliás cukor
A Rámát a lisztben elmorzsolom, a többi hozzávalóval ruganyos tésztává gyúrom.
2 cipóra osztom, én úgy szoktam, hogy az egyik cipót nagyobbra hagyom kicsivel (ez lesz a süti alja), míg a másik cipó egy kicsivel kisebb (ez lesz a teteje majd). Szerintem ugyanis sokkal finomabb, ha alul van a több tészta, rajta a dús töltelék, majd a tetején leheletvékony tésztaréteg következik.
Amíg pihen, az almák magházát kiemelem, meghámozom, sajtreszelőn lereszelem.
Egy közepes méretű (kb. 20x30 cm-es), magasabb falú tepsit kivajazok, morzsával körbeszórok.
A sütőt 200 °C-ra előmelegítem.
A nagyobb bucit veszem elő, lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtom, majd a tepsibe egyengetem, kézzel kicsit bele is „tapicskolom”.
Leheletvékonyan megszórom zsemlemorzsával, majd jöhet bele az előzőleg kinyomkodott reszelt alma. Szépen elteregetem az alján (ha az almás-meggyes változat mellett döntöttem, a meggyel ugyanígy járok el), megszórom a vaníliás cukorral és a fahéjjal.
Ezután következik a második tésztabuci, ezt is hasonlóméretűre nyújtom, a félkész süti tetejére hengergetem. Praktikus ehhez a művelethez a sodrófát igénybe venni, azaz arra tekerni a tésztát és úgy segíteni rá a tepsire.
Villával megszurkálom, felvert tojássárgával megkenegetem és mehet is kb. 40 percre a sütőbe. Akkor jó, amikor a teteje halványdrapp színárnyalatot ölt és megszilárdult (tűpróba!). Ha kihűlt, szeletelhető.
(Aki cukrozott tetővel kedveli, az ne kenje meg a tetejét sütés előtt tojással, hanem miután kihűlt, szórja meg vaníliás porcukorral.)
A tojásokat az édesítőkkel elektromos habverővel 3-4 perc alatt jó habosra keverjük. Továbbra is keverve apránként az olajat, majd a light joghurtot dolgozzuk bele. A lisztet a süt...
Elkészítési idő: kb. 1 óra Nehézség: KönnyűKözepes lángon sűrű kevergetés mellett felolvasztok kb. 30 dkg cukrot, ne égjen meg...! Mikor felolvadt teszek bele diót, mogyorót vagy bármilyen natúr magot, ne legyen pörkölt se...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézElőször a golyókat készítsük el: a hozzávalókat simára keverjük, és vizes kézzel dió nagyságú gombócokat formázunk. A tésztához az egész tojásokat a cukorral elektromos habverővel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit összegyúrjuk (persze a vaj szobahőmérsékletű), ezután kb 20 percre hűtőbe tesszük. Kisodorjuk kb. 2 mm vastagra, és kiszúrjuk őket kb. 2 cm-es szaggatóval....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű