Családireceptkönyv.hu

Almás pite


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 5 szeélyre
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


25 dkg Ráma margarin
40 dkg finomliszt
12 dkg kristálycukor
1 tojás sárgája
1/2 citrom reszelt héja és leve
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1-2 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
2 kg alma
(opcionálisan fél kg magozott meggybefőtt vagy mirelit meggy)
Fahéj
2 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:


A Rámát a lisztben elmorzsolom, a többi hozzávalóval ruganyos tésztává gyúrom.
2 cipóra osztom, én úgy szoktam, hogy az egyik cipót nagyobbra hagyom kicsivel (ez lesz a süti alja), míg a másik cipó egy kicsivel kisebb (ez lesz a teteje majd). Szerintem ugyanis sokkal finomabb, ha alul van a több tészta, rajta a dús töltelék, majd a tetején leheletvékony tésztaréteg következik.
Amíg pihen, az almák magházát kiemelem, meghámozom, sajtreszelőn lereszelem.
Egy közepes méretű (kb. 20x30 cm-es), magasabb falú tepsit kivajazok, morzsával körbeszórok.
A sütőt 200 °C-ra előmelegítem.
A nagyobb bucit veszem elő, lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtom, majd a tepsibe egyengetem, kézzel kicsit bele is „tapicskolom”.
Leheletvékonyan megszórom zsemlemorzsával, majd jöhet bele az előzőleg kinyomkodott reszelt alma. Szépen elteregetem az alján (ha az almás-meggyes változat mellett döntöttem, a meggyel ugyanígy járok el), megszórom a vaníliás cukorral és a fahéjjal.
Ezután következik a második tésztabuci, ezt is hasonlóméretűre nyújtom, a félkész süti tetejére hengergetem. Praktikus ehhez a művelethez a sodrófát igénybe venni, azaz arra tekerni a tésztát és úgy segíteni rá a tepsire.
Villával megszurkálom, felvert tojássárgával megkenegetem és mehet is kb. 40 percre a sütőbe. Akkor jó, amikor a teteje halványdrapp színárnyalatot ölt és megszilárdult (tűpróba!). Ha kihűlt, szeletelhető.
(Aki cukrozott tetővel kedveli, az ne kenje meg a tetejét sütés előtt tojással, hanem miután kihűlt, szórja meg vaníliás porcukorral.)

Almás pite

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Cantuccini con vin santo
Cantuccini con vin santo

A mandula kivételével mindent egy tálban jól összedolgozunk, ha nagyon ragaszkodó, kicsit lisztezzük a kezünket. A mandulát nagy tűzön enyhén megpirítjuk, azán belegyúrjuk a massz...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar Olajos piskóta
Olajos piskóta

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kinder Pingui szelet
Kinder Pingui szelet

A tészta hozzávalóiból 2 lapot süssünk ki (38x22 cm- es formában), külön-külön, mert vékony lapokat kapunk. Legjobb, ha a hozzávalókat elfelezve, külön keverjük ki a lapokhoz a mas...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kókusztekercs
Kókusztekercs

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk