menu

Családireceptkönyv.hu

Finom, omlós bögrés vajas pogácsa


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 4 fő
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


4 bögre liszt

1 csapott evőkanál só

150 g tejföl

5 dkg friss élesztő

csipet cukor

25 dkg vaj

3 tojás sárgája

3 evőkanál tej (ha szükséges)

a lekenéshez:

1 kisebb tojás

(a bögre 2,5 dl-es)

Elkészítés:


A tejfölt egy kis tálkába mérjük, majd pici megmelegítjük. Ne legyen forró, épp csak langyos. Belemorzsoljuk az élesztőt, meghintjük csipet cukorral, majd jól elkeverjük.

A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót és belemorzsoljuk a vajat.

Hozzáadjuk a három tojás sárgáját, az élesztős tejfölt és alaposan összedolgozzuk. (Nekem a tészta elég kemény volt, ezért adtam hozzá 3 evőkanál tejet, így már egész könnyen lehetett dagasztani.)

A tésztát lefedve hűtőbe rakjuk pár órára, de még jobb, ha egy egész éjszakát pihen.

Két nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tésztát átgyúrjuk, majd enyhén lisztezett felületen ujjnyi vékonyra elnyújtjuk. Egy éles késsel berácsozzuk, majd egy kisebb méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.

Az előkészített tepsikbe rakjuk. Addig hagyjuk meleg helyen kelni, amíg a sütő bemelegszik. Lekenjük a felvert tojással.

180 fokra előmelegített (hőlégkeverés) sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.

Finom, omlós bögrés vajas pogácsa

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Judit
Gyors pizzás csiga
Gyors pizzás csiga

A hozzávalókat egy keverőtálban összedolgozzuk, fél centi vastagra kinyújtjuk. A tésztát megkenjük pizza krémmel, ráreszeljük a sonkát, majd a sajtot. Feltekerjük. 1,5-2 cm vastag...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Nyitott töltött papucs(Açık Poğaça) – török
Nyitott töltött papucs(Açık Poğaça) – török

A tojást, joghurtot és az olajat összekeverjük. Kisebb részletekben lisztet adunk hozzá, belekeverjük a sütőport is és egy nem túl kemény, nem túl lágy tésztát gyúrunk, amit félret...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sajtos ropogós
Sajtos ropogós

Az alapanyagokat jól összegyúrjuk. Kinyújtjuk vékonyra, majd a tetejét megkenjük tojással. Megszórjuk szezámmaggal vagy lenmaggal és reszelt sajttal. Derelyevágóval felvágjuk, majd...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Judit
Tepertős pogácsa
Tepertős pogácsa

Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk, majd összekeverjük a hozzávalókkal és rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. Kinyújtjuk, egyenletesen rákenjük a tepertőkrémet. Felc...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk