50 dkg sóska (tisztított, szár nélküli)vagy mirelit
1 evőkanál sertészsír
3 púpozott evőkanál liszt
6 evőkanál kristálycukor
1 kávéskanál só
500 ml víz
800 ml tej
A fagyasztott,sóskát ki kell olvasztani.
1/2 ek. zsíron átmelegítjük, míg forrni kezd.
Félrehúzzuk a tűzről, rászórjuk a lisztet és jól elkeverjük. Majd megszórjuk a cukorral és sóval, szintén elkeverjük, visszatesszük a tűzre.
Felöntjük folyamatos keverés mellett a vízzel és jól összeforraljuk. 5 percet főzzük így, közben kavargatjuk.
Apránként, mindig elkeverve hozzáadjuk a tejet. Összeforraljuk, főzzük kb. 10 percet, amíg a keletkezett hab eltűnik, majd megkóstoljuk, ha szükséges még ízesítjük cukorral.
A végén botmixerrel alaposan turmixoljuk össze.
Főtt tojással, főtt burgonyával tálalandó.
Persze érdemes odafigyelni arra, amikor a védődő azt mondja, hogy hetente csak egyszer szabad adni valamit. Ilyen pl: a máj, sóska, spenót, tojás sárgája... stb. Ezek olyan alkotókat tartalmaznak, melyek a gyermeknek megengedett szint fölé emelkedik heti többszöri fogyasztás esetén.
A K-betűs zöldségek puffasztó hatásúak, így ha megfőzöd mondjuk a káposztát, akkor a főzőlevét öntsd ki, és engedj rá új vizet. Forrald fel, és turmixold azzal. Így nem lesz olyan erős puffasztó hatása, így megelőzheted a hasfájást.
A válogatott és megmosott lencsét kb. fél nappal előbb hideg vízbe beáztatjuk. A lencsét, az apróra vágott vöröshagymát, a babérlevelet és a megtisztított, darabokra vágott kolbás...
Elkészítési idő:A krumplit meghámozzuk, felszeleteljük, majd addig mossuk, míg a víz ki nem tisztul rajta. A vöröshagymát felkockázzuk, majd olajon pirítani kezdjük. Ha üvegessé vált a hagyma, s...
Elkészítési idő: 70A lábasban megdinszteljük az apróra vágott hagymát,zúzott vagy jó apróra vágott fokhagymát és hozzáadjuk a káposztát. Miután a káposzta összeesik, itt már nem kell sok vízzel fel...
Elkészítési idő: