kb. 3 kg-os káposzta
2 L víz
3 evőkanál só
4-6 gerezd fokhagyma
pár szem bors
2-5 db csilipaprika (szárított is jó)
3 db babérlevél
2-3 db száraz kenyérszelet
A vizet felforraltam a sóval és kihűtöttem. A káposztát leszeltem, gyalultam.
Egy 5 L-s tisztított, fertőtlenített üvegbe beletettem a káposztát, közé a fűszereket, majd a tetejét lefedtem a kenyérszeletekkel és ezen keresztül rátöltöttem a sós-vizet.
Az üveg tetejére lefordított tányért helyeztem, alá pedig egy peremes tálat és 5-6 napig szobahőmérsékleten érleltem.
Nem mozgattam közben, óvatosan ízlelhettem hogy elég savanyú-e.
Ha elég savanyúnak érezzük, óvatosan kivehető a kenyérdarabkák és leszűrhető a káposzta. Hideg helyen, üvegben tárolható.
A káposztalevet se öntsük ki, mivel tele van vitaminokkal, és egészséges. A káposztát, mint a savanyú káposztát ugyan úgy felhasználható. Kolozsvári káposzta, paradicsomos káposzta, szendvicsekhez, stb....,
Az én receptem télire: : Végy egy 5 literes csavaros tetős üveget, az aljára tegyél kaprot, torma szeleteket, majd szórj rá 5 evőkanál lisztet. Közben forralj fel 5 liter vizet 15...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz uborkát mosd meg és vágd le a végeit. A tormát tisztítsd meg és vágd csíkokra. Az uborkát tedd egy tálba, add hozzá a tormát, a megtisztított fokhagymagerezdeket és a kaprot. A...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A hozzávalókat legyaluljuk. 2. Egy nagy tálban összekeverjük a fűszerekkel. 3. Egy napig állni hagyjuk, közben többször megkeverjük, majd üvegekbe zárjuk. Minden üvegbe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz uborkát alaposan megmossuk, mindkét végét levágjuk, (érdemes megnyalni, nehogy keserű legyen...rossz meglepetés lenne :( ) a hagymát megtisztítjuk. Reszelőn vagy konyhai robot...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű