kb. 3 kg-os káposzta
2 L víz
3 evőkanál só
4-6 gerezd fokhagyma
pár szem bors
2-5 db csilipaprika (szárított is jó)
3 db babérlevél
2-3 db száraz kenyérszelet
A vizet felforraltam a sóval és kihűtöttem. A káposztát leszeltem, gyalultam.
Egy 5 L-s tisztított, fertőtlenített üvegbe beletettem a káposztát, közé a fűszereket, majd a tetejét lefedtem a kenyérszeletekkel és ezen keresztül rátöltöttem a sós-vizet.
Az üveg tetejére lefordított tányért helyeztem, alá pedig egy peremes tálat és 5-6 napig szobahőmérsékleten érleltem.
Nem mozgattam közben, óvatosan ízlelhettem hogy elég savanyú-e.
Ha elég savanyúnak érezzük, óvatosan kivehető a kenyérdarabkák és leszűrhető a káposzta. Hideg helyen, üvegben tárolható.
A káposztalevet se öntsük ki, mivel tele van vitaminokkal, és egészséges. A káposztát, mint a savanyú káposztát ugyan úgy felhasználható. Kolozsvári káposzta, paradicsomos káposzta, szendvicsekhez, stb....,
Az alaposan megmosott uborkát és a hagymát vékony szeletekre vágjuk. Ráöntjük a vizet, az ecetet, az eritritet és a sót. Összekeverjük. Fél napig állni hagyjuk. Ezután csírátlaní...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zöldségeket alaposan megtisztítjuk. Az uborka két végét levágjuk, majd kereszt alakban kicsit bemetsszük, hogy a lé a belsejébe is bejusson. A vöröshagymát félbe vágjuk, az almap...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA megmosott zöldségeket befőttesüvegbe tesszük, majd annyi forró vizet öntünk rájuk, ami ellepi, takarjuk le és hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt öntsük le a vizet róla egy edénybe, m...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz uborkákat mosás után vékonyra szeletelem, a hagymát pucolás után szintén. Egy nagy „lavórba” tettem őket, megszórtam a sóval, mustármaggal, borssal, cukorral, majd nyakon öntö...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű