1 kg savanyú káposzta
60 dkg darált sertés hús
20 dkg húsos füstölt szalonna
1 - 2 fej vöröshagyma
20 dkg rizs
1 evőkanál pirospaprika
só
2 kávéskanál őrölt feketebors
1 nagy pohár tejföl
A savanyú káposztát kevés zsiradékon megpároljuk.
A hagymát és a füstölt szalonnát apró kockára vágjuk.
Párolt rizst készítünk úgy, hogy kevés olajon a rizst kicsit lepirítjuk, majd másfél-kétszeres sós vízzel felöntve megpároljuk.
( vagy gyors rizst főzünk :) )
A szalonnát felkockázzuk, kiolvasztjuk, majd rátesszük a hagymát, és pár percig pirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst, fűszerezzük, és készre pároljuk. Vizet ne vagy csak nagyon keveset tegyünk rá.
Egy magasabb tepsi aljára tesszük a káposzta felét, ráterítjük a párolt rizst, utána a darált húst, majd befedjük a maradék káposztával.
Tejföllel lekenve sütőben 160 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük.
Másik változat:
A szalonnát felaprítottam, majd zsírjára sütöttem. A szalonna pörcöket kiszedtem. A megmaradt zsíron az apróra vágott hagymát üvegesre pirítottam, megszórtam piros paprikával, 1 dl vízzel felöntöttem. A darált húst rátettem, ízesítettem borssal, sóval, zúzott fokhagymával, paprikakrémmel. Minél fűszeresebb, annál jobb! Fedő alatt készre sütöttem, a közben elpárolgott vizet pótoltam.
A rizst étolajon megpirítottam, kétszeres mennyiségű forró vízzel felöntöttem, ízesítettem őrölt borssal, sóval, vegetával. Sütőt bemelegítettem és fedővel lezárva betettem a sütőbe. A tűzhelyet lekapcsoltam és a melegen megdagadt készre a rizs. Húsleves lével is felönthető a rizs, úgy a legfinomabb.
A káposztát vízben egy kissé kimostam,hogy ne legyen túl savanyú, majd egy vöröshagymát felaprítottam, olajon megdinszteltem, a káposztát rátettem és fedő alatt puhára sütöttem.
Egy hőálló tálat étolajjal kikentem,zsemlemorzsával megszórtam. A káposzta 1/3 részét az alján elosztottam. Következett a rizs ¼ része, majd a pörkölt 1/3 része. A tejfölt 2 db tojással,őrölt borssal, vegetával ízesítve simára kevertem, majd meglocsoltam az egyharmad részével.
Folytatjuk a rétegezést, míg el nem fogy. A tetejére rizs kerüljön és lekenjük a tojásos tejföllel. Egy olvasztott vajjal vagy étolajjal meglocsoljuk a tetejét. Nagyon finom étel. Jó étvágyat kívánok hozzá! 220 C fokra melegített sütőben 20 perc alatt megsütöttem.
A pennét kifőzzük, sós, olajos vízben. Ne főzzük túl puhára, hiszen úgyis sülni fog. A sűrített paradicsomot elkeverjük az olajjal, hozzáadjuk a zöldfűszereket, és a reszelt fok...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű1. A hagymát, és a paprikát hosszúkásra vágjuk, a kolbászt meg kis karikákra. 2. Kisütjük a kolbászból a zsírt. Kivesszük az edényből. 3. Ebben a zsírban a paradicsommal eg...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA forma alját kibélelhetjük bacon szalonnával. A tojásokra reszelt sajt és fasírozott hús. A baconszalonnára rakjuk a fasírozott húst, rá reszelt sajt, tojások. Tojásokra ismét...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztel és olajjal rántást készítünk. Mikor zsemleszínű a rántás a tűzről levesszük és a pirospaprikát belekeverjük majd a kukoricával összekeverjük. Egy tűzálló tálat alaposa...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű