Családireceptkönyv.hu

Diós, mákos bejgli


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


90 dkg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
12.5 dkg zsír
10 dkg porcukor
2.5 dkg élesztő (egy csomag száraz élesztőt használtam)
2 db tojássárgája
1 dkg só
1 dl hideg tejszín
2,5 dl hideg víz (nekem elég volt 2 dl)
+ 1 tojás a lekenéshez

Mák vagy dió töltelék 6 db beiglihez :
70 dkg mák vagy dió
50 dkg kristálycukor
15 dkg zsemlemorzsa
0.5 L vizet.
mazsola,
őrölt fahéj,
sok reszelt citromhéj,
késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg
A vizet a cukorral jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.

Elkészítés:


A receptből 6 db fél kilós beigli lesz. A tésztából 6 db 27 dkg tésztának kell kijönnie (nekem 29 dkg-os lett).A tölteléknek ugyanannyi dkg -nak kell lennie mint a tésztának. Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni.
Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni.
A tészta készítése: A lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt alaposan elkeverem. Elmorzsolom benne a vajat és a zsírt, majd hozzáadom a tejszínt, a tojások sárgáját és a vizet. Összegyúrom a tésztát, pihentetem.
Végül kinyújtom, megkenem a töltelékkel és feltekerem. Ezután teszem éjszakára hűvös helyre.

A tészta nyújtásánál sem a deszkát,sem a tésztát nem kell lisztezni. Délután mikor elkészül a beigli akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni , este le kell kenni tojásfehérjével.

Éjszaka hüvős helyen de nem hütőben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva akkor túlkel. És csak reggel szabad sütni!
Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszúrkálni több helyen középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos,hogy a gőz ki tudjon belőle jönni.
Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30-ig kell sütni.

Trükkök, tippek, praktikák:


Nagyon finom, nem reped meg és a tésztája olyasmi mint a linezer tészta

Diós, mákos bejgli

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Beigli
Beigli

Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni. A tészta készítése: A lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt alaposan elkeverem. Elmorzsolom benne a vajat és a zs...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Amália
Tűzdelt zsebes karaj 2 féle módon
Tűzdelt zsebes karaj 2 féle módon

Az almákat megmossuk, magházukat eltávolítjuk, a husukat héjastúl cikkekre vágjuk, citromlével meglocsoljuk. A hús tetejét 1,5 cm-es közökben bevágjuk, a vágatokat mustárral kiken...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Karácsonyi zserbó Zsuzsitól
Karácsonyi zserbó Zsuzsitól

♥ Az omlós tésztához a tojás kivételével az összes hozzávalót morzsásra dolgozom kézzel vagy S-késes aprítógépben. Hozzáadom a tojást is, és összegyúrom gyors mozdulatokkal. Ha ese...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Kókuszos mézes krémes
Kókuszos mézes krémes

♥ A tésztához : Egy tálba tesszük a puha vajat, a porcukrot, hozzáadjuk a tojást, a mézet a szódabikarbónát és a tejet. Kézi habverővel alaposan összekeverjük, majd a masszát a lis...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk